BONSAI OLJKA: Popoln vodnik za vzgojo in nego

Bonsai oljka je več kot 2000 let stara tehnika, s katero iz navadne rastline vzgojimo dolgoživo miniaturno drevesce.
Oljka bonsai je sicer nezahtevna rastlina, a pri vzgoji je potrebno upoštevati določena pravila. V nadaljevanju tega članka boste iz prve roke izvedeli, kako pripraviti oljko za bonsai in kako skrbeti zanjo tekom njene dolge življenjske dobe.

Ta članek je namenjen vam, če:

✔ Želite konkreten in preprost opis korakov.
✔ imate doma klasično rastlino oljke, želeli pa bi oljko bonsai.
✔ Bonsai oljka že krasi vaš dom in potrebujete nasvete za nego.
✔ Se šele spoznavate z umetnostjo bonsai.
✔ Vas zanimajo bolj podrobni nasveti glede bonsai oljke.

 

Bonsai oljka: Prvi koraki v svet bonsai

V tem poglavju boste po korakih izvedeli, kako klasično rastlino spremeniti v oljko bonsai.
Priprava zajema obrezovanje, določanje oblike, urejanje korenin in presaditev v nižji lonec.

 

Bonsai-oljka

 

Če ste še v iskanju primerne oljke, si lahko pomagate z dostavo rož na dom. Dostava rož je hitra, enostavna in ugodna. Naročilo izvedete v spleti trgovini, izbrane rastline pa vas morda že naslednji dan presenetijo na vašem naslovu. Ok, gremo k bistvu. Korak za korakom vas bom v nadaljevanju popeljala skozi svet bonsai umetnosti:

Sama sem za prvi bonsai izbrala oljko, saj gre za dokaj nezahtevno rastlino (vzgoja, nega in skrb). Všeč mi je tudi njena simbolika. Okrasna oljka je zato odlična izbira, če se s tehniko bonsai srečujete prvič.

 

Določanje oblike krošnje

Ko imamo izbrano rastlino, iz katere bomo naredili bonsai, se začne določanje prave oblike krošnje. Če je vaša oljka lepo košata, bo potrebno kar nekaj rezanja vejic, saj jo je potrebno “odpreti,” da bo izgledala kot pravo drevo oljke (da se vidi skozi veje). ? 

 

Oljka-bonsai-oblika
Veje obrezujte tako, da bo imela krošnja obliko piramide. S tem boste dobili obliko oljčnega drevesa.

 

Pri določanju oblike in obrezovanju sledite naslednjim nasvetom:

1 ➙ Odstranite vejice, ki se križajo
Veje in vejice oljke se med sabo prekrivajo in na nekaterih mestih rastejo ena čez drugo. Prvi korak je, da te vejice preprosto odrežemo. ✂ Poiščite dve vejici, ki se križata in s škarjami ali z nožkom odrežite zgornjo. To ponovite, dokler ne odrežete (skoraj) vseh križajočih se vejic. To je prvi korak redčenja krošnje.

2 ➙ Skrajšajte vejice, ki štrlijo ven
Naslednji korak je krajšanje vejic, ki so predolge. Oglejte si oljko z vseh strani in preprosto skrajšajte tiste veje, ki se vam zdijo predolge. Predvsem iščite tiste, ki “štrlijo ven” ali zastirajo pogled skozi krošnjo. Vejice je potrebno krajšati, da vaša bonsai oljka ne bo preveč košata.

Kdaj je vaša oljka dovolj obrezana? Ko lahko vidite skozi krošnjo in ko lahko od zgoraj vidite vse veje (tudi tiste najbolj pri tleh). ✅

3 ➙ Oblikujte krošnjo v obliki piramide
Za lep izgled in dolgo življenje vašega novega bonsaia je pomembno, da je krošnja v obliki piramide (trikotnika). Pri obrezovanju vej bodite pozorni, da ima krošnja z vseh strani trikotno obliko. Z drugimi besedami: Drevesce naj ima en sam vrh, proti dnu pa naj se širi. Pri določanju oblike si lahko pomagate z dlanmi (sredinca naj se strikata, palca pa naj bosta v vodoravnem položaju). To je oblika, ki jo želite doseči z obrezovanjem krošnje.

 

Moja osebna izkušnja z obrezovanjem

Naj vam zaupam, kako sem se počutila, ko sem prvič obrezala oljko za bonsai. S škarjami sem v skladu z navodili rezala veje in jih krajšala, dokler ni oljka izgledala že skoraj preveč oskubljena. Počutila sem se kot frizerka, ki je stranko po nesreči preveč postrigla. Ampak – tako je prav. V procesu obrezovanja krošnje jo moramo zmanjšati za 50-70 %, zato ni čudno, da potem izgleda prazno, žalostno in preveč oskubljeno. Nobene panike torej.

Najprimernejša oljka za bonsai

 

Obrezovanje in krajšanje korenin

 

Bonsai-oljka-zemlja
Za pripravo oljke bonsai je potrebno odrezati približno polovico koreninskega dela normalne rastline.

 

1 ➙ Odstranite rastlino iz lonca
Ko smo uspešno obrezali del nad zemljo, se lotimo korenin. Za to je treba oljko najprej dobiti iz lonca, v katerem se trenutno nahaja. Pri tem si lahko pomagamo z nožem, s katerim gremo ob robu lonca po notranji strani (če se pri obrezovanju počutite kot frizer, je tole zagotovo faza slaščičarja).

2 ➙ Razprite zemeljski del
Ko imamo pred sabo le golo rastlino (zemeljski del bo zbit v obliki lonca, v katerem ste jo imeli pred tem), se je lotimo od spodaj navzgor. Naš cilj je, da pridemo do korenin. Da bomo lažje prišli do korenin, nekajkrat počez zarežemo čez spodnji del, da se le-ta začne razpirati. Ko se nekoliko omehča (pri tem začne izgubljati obliko lonca), ga lahko razpiramo s prsti ali pa z vilico. Kmalu boste začutili in zagledali korenine. 

3 ➙ Skrajšajte korenine
Z nožem odrežemo približno polovico zemeljskega dela. Pri tem boste skrajšali in odstranili tudi nekaj korenin. Bodite pozorni na velike korenine in kakšno izmed njih odrežite. Tako boste poskrbeli, da bo rastlina rasla počasi in v nižjem loncu.

4 ➙ Pripravite novo domovanje
Nova posoda za bonsai oljko naj bo nizka. Pomembno je, da jo posadite v pravilno kombinacijo zemlje. Bonsai v normalni zemlji za rože ne bo uspeval, zato vam svetujemo, da za začetek kupite ali pripravite zemljo, namenjeno posebej za tehniko bonsai (rahla zemlja z mešanico ilovice in vulkanskega peska). Gre za zemljo, ki mora biti dovolj suha, da ne povzroči neravnovesij glede vlage.

Dodaten nasvet: Ko rastlino položite v nov lonec in jo posadite v novo zemljo, zgornji del zemlje potapkajte s prsti, pri čemer naj tapkanje poteka v smeri korenin.

Kako skrbeti za oljko bonsai?

Oljka bonsai največ truda zahteva pravzaprav v fazi priprave, ki smo si jo ogledali v prvem poglavju. Ko je rastlina enkrat pripravljena, boste kmalu ugotovili, da je vaša nova življenjska sopotnica pravzaprav zelo nezahtevna.

 

Oljka bonsai in njena lega

Oljka je mediteranska rastlina, zato zahteva veliko sonca. ? Najbolje je, da jo od pomladi do jeseni postavite na prosto in ji zagotovite dovolj sončne svetlobe. Sonce tudi zmanjša njene lističe in tako poskrbi za lepo obliko drevesca.

Čez zimo oljko prestavite v notranje prostore, vendar ne sme biti izpostavljena previsokim temperaturam. Tudi v zimskem času poskrbite, da oljka prejme dovolj naravne sončne svetlobe.

 

Oljka-bonsai-nega
Oljka izvira iz sredozemlja, zato potrebuje dovolj sončne svetlobe. V toplem delu leta naj bo na prostem, pozimi pa jo lahko premaknete v stanovanje.

 

Zalivanje in vlažnost zemlje

Ko zemlja postaja suha, je potrebno bonsai oljko dobro zaliti. ? Predlagam, da jo zalijete toliko, da bo v podstavku voda. Kljub temu pa z zalivanjem ni potrebno pretiravati, saj lahko prevelika vlažnost vodi do propada rastline.

Predvsem pozimi in v ogrevanih prostorih se lahko zemlja preveč izsuši. Pozimi moramo biti še posebej pozorni na vlažnost in v podstavek večkrat naliti vodo.

 

Bonsai oljka in sprotno obrezovanje

Pri bonsaiu želimo, da čim dlje ohrani svojo obliko. Zato je pomembno, da zaznamo vsako novo rast (vejico, ki na novo poganja, raste v napačno smer …). Sprotno obrezovanje je torej neizogibno. A kljub temu pazimo, da ne uničimo čisto vsake nove vejice. Nekaj malega rasti moramo ohraniti, da drevesce ostane zdravo.

 

Žičenje bonsai oljke

Če želimo, da bonsai ohrani obliko, mu lahko pri tem pomagamo z žičenjem vejic. To pomeni, da rast vejic s pomočjo žice usmerimo v določeno smer. Če se lotevate žičenja, bodite pozorni pri izbiri materiala žice – predlagam vam žico iz aluminija ali bakra.

Žica naj ne bo pretrda ali pregroba, da ne poškoduje drevesca. ❗ Bodite pozorni, da žice ne namestite preveč tesno ob vejice, saj bi to lahko povzročilo vraščanje žice. Žico na bonsaiu pustimo nekaj mesecev, nato jo lahko odstranimo.

 

Oljka-bonsai-obrezovanje
Če želimo, da drevesce ohranja svojo obliko, moramo redno pregledovati nove vejice in jih po potrebi obrezati ali ožičiti.

 

Oljka bonsai in presajanje

Bonsai presadimo po potrebi. Drevesce samo vam bo sporočilo, da potrebuje boljše pogoje in takrat je čas, da ga presadimo.

Pravi čas za presajanje

Običajno se na 2 do 3 leta zgodi, da začnejo korenine siliti ven iz posode – to je znak, da je čas za presajanje. Najboljši čas za presajanje bonsaia je zgodaj spomladi, tik preden poženejo.

 

Potek presajanja

Pri presajanju oljke bonsai stremimo k temu, da drevesce ostane v isti posodi. Vzamemo ga iz posode in jo izpraznimo. Na dno na novo nasujemo plast kamenčkov. Pripravimo tudi zemljo, s katero bomo zasuli bonsai, še prej pa mu moramo obrezati novonastale korenine.

 

Obrezovanje korenin

Ključni del presajanje je obrezovanje korenin. Pri presajanju moramo bonsaiu zmanjšati korenine za 30 %. Ko jih odrežemo, lahko drevesce ponovno položimo v posodo in zasujemo z zemljo.

Bonsai je umetnost. Več let lahko traja, da bonsai oljka doseže tisto pravo podobo miniaturnega drevesa in ujame pravo dinamiko rasti. A verjemite mi – ko skozi leta opazujete rast in razvoj tega nenavadnega drevesca, je vaš trud poplačan. ?

Popolna oljka za bonsai

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.