EVKALIPTUS [Evkalipt] – opis, zanimivosti in nega

Evkaliptus. Vsi govorijo o njem in na trgu ga komaj dobiš, saj je v hipu razprodan. V tem članku boste izvedeli, kaj evkaliptus pravzaprav je, od kod izvira, zakaj je ta sobna rastlina takšen hit, kako jo negovati in skrbeti zanjo. Prepričali se boste, ali je evkalipt prava izbira za vas in izvedeli nekaj zanimivih dejstev o tej priljubljeni rastlini nenavadnega videza.

Kaj je evkaliptus?

EVKALIPTUS [Evkalipt] je visoko eksotično drevo, ki izvira iz Avstralije. ? Iz njegovih listov pridobivajo eterično olje, ki je močno naravno razkužilo. Obstaja preko 500 vrst evkaliptusa, med katerimi so zadnje čase vse bolj priljubljene vejice evkaliptusa (za dekoracijo šopkov) in tisti v loncu, ki običajno služi kot dekoracija stanovanja. A verjemite mi, da je mnogo več kot le dekoracija … 

 

Zobna pasta, papir, eterično olje, čaj proti prehladu, sobna rastlina za dekoracijo doma. Prepoznate njihov skupni imenovalec? Evkaliptus!

 

Zanimiva dejstva o tej zimzeleni rastlini

→ Evkaliptus je najvišje drevo v skupini listnatih dreves.
→ Iz njih izdelujejo papir in celulozo.
Iz evkaliptusovega lesa nastajajo najbolj kvalitetni didžiriduji na svetu.
Je zatočišče številnim živalskim vrstam, njegovi redni stanovalci (in prežvekovalci) so koale.
Evkaliptusov čaj deluje antibakterijsko, zato se priporoča za lajšanje simptomov prehlada.
Uporablja se v kozmetični industriji (kreme, mazila, parfumi).
Izvleček evkaliptusa najdemo v številnih žvečilnih gumijih, zobnih pastah in ustnih vodicah

 

Evkaliptus kot sobna rastlina

Vsem je znan njihov vpliv na počutje in zrak v prostoru. Sobne rastline dokazano dvignejo produktivnost, izboljšajo koncentracijo in spomin. Vse to velja tudi za evkaliptus, ki poleg tega odganja komarje, s svojim specifičnim vonjem pa poskrbi za sproščanje. Listi te rastline pa s svojimi zdravilnimi lastnostmi blažijo tudi bolezenske simptome gripe. 

 

Bo evkaliptus uspeval v vašem stanovanju?

Ta rastlina izredno dobro uspeva na sobni temperaturi. Ker gre za zimzeleno rastlino, preživi pa tudi pri zimskih temperaturah (vse do minus 15 stopinj). Najbolje pa se počuti v svetlih prostorih, kjer se temperatura giba med 13 in 15 stopinjami.

→ Moj namig: Postavite ga v spalnico. Tako vas bo v spanec zazibal prijeten vonj sredozemlja, ki bo poskrbel za naravno osvežitev zraka.

→ Ninin namig: Nina Gaspari, priljubljena podjetnica, podkasterka in vplivnica, evkaliptus uporablja v kopalnici. Šop evkaliptusa namesti v tuš kabino, kjer se nato še do 14 dni širi svež in sproščujoč vonj. Ga še nimaš? Kupi ga tukaj -> evkaliptus šopek.

 

Naj tudi pri vas zadiši po evkaliptusu

 

Evkaliptus-v-stanovanju
Poseben vonj evkaliptusa poskrbi za pridih svežine v vašem stanovanju, njegov izgled pa za nevsiljivo dekoracijo prostora.

 

Test: Je evkalipt prava izbira za vas?

Z odgovori na spodnja vprašanja preverite, ali je ta unikatna zelena rastlina prava izbira za vas glede na vaše stanovanje in življenjski slog. Preden se odločite za nakup, odgovorite na vprašanja:

✅ Ima vaše stanovanje dovolj svetlobe? DA / NE

✅ Ali želite, da sobna rastlina oddaja vonj? DA / NE

✅ Imate željo spremljati, kako rastlina uspeva in glede na to prilagajati pogoje? DA / NE

✅ Vam je všeč nekoliko poseben izgled zelenomodrih lističev? DA / NE

✅ Želite v vaš dom vnesti pridih Mediterana? DA / NE

 

Če ste na večino vprašanj odgovorili pritrdilno, je evkaliptus prava izbira za vas. Naročite ga lahko kar po spletu, mi pa bomo poskrbeli za dostavo na vaš naslov.

KLIK za spletno naročilo evkaliptusa v loncu

Evkaliptus: nega in vzgoja

Če ste lastniki evkaliptusa ali pa razmišljate o nakupu, vas verjetno zanima tudi njegova nega. Predvsem na začetku moramo ugotoviti, kateri so optimalni pogoji za rast. Če se pojavijo suhi vršički ali razbarvanje listov, moramo nekaj spremeniti (lego, svetlobo, temperaturo …). Ne glede na letni čas rastlina potrebuje veliko svetlobe, stalno vlažnost in primerno temperaturo. Več v nadaljevanju:

◾ Zalivanje in vlažnost

Najbolje je, da vlažnost stalno preverjate. Preverite jo tako, da potisnete prst v zemljo. Če ne čutite vlage, pomeni, da je potrebno zalivanje. Predlagamo, da evkaliptus lončnico zalivate 2 x tedensko, vendar v ne prevelikih količinah. Ko ga zalivate, bodite pozorni, da se voda ne nabira na podstavku (preveč vode lahko povzroči gnitje korenin). Ker evkaliptus v zimskih mesecih miruje, takrat potrebuje manj zalivanja (dovolj bo 1 x tedensko). 

Nasvet Sanjskega šopka: Če ima rastlina preveč vode, lahko začne gniti. Zato vam svetujemo, da na dno lončka položite nekaj kamenčkov. Tako bodo korenine vedno nekoliko dvignjene in ne bodo stale v vodi.

◾ Primerna temperatura

Zavedati se morate, da ima evkalipt tako imenovano rastno dobo, kar pomeni, da v določenem obdobju raste. To je obdobje med marcem in oktobrom, ko je optimalna temperatura nekje med 20 in 25 stopinjami. Priporočljivo je, da evkaliptus v loncu čez zimo pospravite v stanovanje, pozno pomladi pa ga lahko spet prestavite na prosto. Pozimi mu morate zagotoviti dovolj svetlobe in temperaturo med 13 in 15 stopinjami. Poskrbite, da rastlina ni izpostavljena direktnemu viru toplote (radiator, talno gretje …).

Nasvet Sanjskega šopka: Če imate rastlino tudi pozimi na prostem, jo pred mrazom zavarujte (ovijte) z različnimi koprenami. ?

◾ Hranila in dodatki

Če želite nekoliko pospešiti rast vašega evkaliptusa, lahko uporabite tudi gnojilo za lončnice. Gnojilo mu lahko dodamo v obdobju okoli pol leta po presajanju (in ne prej). Nato jo lahko gnojimo do 2 x mesečno. Tekoče gnojilo lahko zmešate z vodo za zalivanje. V zimskem času dodatno gnojenje ni potrebno, saj rastlina v tem času miruje. 

Nasvet Sanjskega šopka: Gnojilo naj ne vsebuje fosfata, saj ga evkaliptus ne prenaša.

◾ Škodljivci in bolezni

Takoj, ko rastlino prinesete v vaš dom, jo preventivno za nekaj dni osamite. S tem preprečite prenos morebitnih škodljivcev in bolezni. Če se pokažejo škodljivci (npr. uši), rastlino oskrbite z insekticidom. Priporočamo naravno mineralno listno gnojilo Neem tonic. Priporočena mešanica: 1 liter vode in 10 ml Neem tonica. Z mešanico poškropimo (orosimo) liste od spodaj in od zgoraj, a pazimo, da iz listov ne kaplja. To naredimo zvečer in zjutraj.

Nasvet Sanjskega šopka: Mešanico najprej preizkusimo na manjši površini rastline, da vidimo, kako nanjo reagira.

 

Ko enkrat ugovotimo, kateri pogoji najbolj ustrezajo našemu evkaliptusu, smo zmagali. Predvsem na začetku morate ugotoviti, kaj mu ustreza in kaj ne. Ko boste našli optimalne pogoje, pa vam bo začela rastlina sama vračati vašo ljubezen. ? Udobno se namestite, prepustite se njegovi unikatni aromi in uživajte ob pogledu na to nenavadno rastlino modrozelene barve, ki je obnorela svet …

Bi ga imeli doma?

 

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.