GREGORJEVO: ljubezen & pomlad

GREGORJEVO. Luč vržemo v vodo. Pokličemo pomlad. Ptički se ženijo. Ljubezen je v zraku.

 

gregorjevo

 

Mimo je pustna nedelja in je mimo valentinovo! 

Ampak, hej. Kaj je še vse pred nami? Je še prezgodaj misliti na maj, ups, na marec? Ne!

V moje misli se je namreč prikradla tista, ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj. Mi pa čakamo marec. In pomlad. Zakaj?

 

Marec je poln lepih praznikov in prav vsi so na spisku tistih najlepših praznovanj tudi pri Sanjskem šopku!

 

➡  Dan žena, gregorjevo in materinski dan. Če sta prvi in zadnji v Sloveniji kar dobro zastopana, pa na gregorjevo radi kar malo pozabljamo – pa čeprav je to slovenski praznik. Ampak tudi to tradicijo počasi in z lepimi gestami ponovno obnavljamo. Zagotovo ste že slišali za gregorčke, ki v nekaterih slovenskih krajih (predvsem na Gorenjskem) noč pred gregorjevim osvetlijo vaške in mestne reke. 

Gregorčki – kot po novem imenujemo barčice, simbolizirajo gesto metanja luči v vodo. V prenesenem pomenu, čas, ko se delo v obrtniških delavnicah lahko potegne v noč tudi brez umetne svetlobe. Dan postaja daljši in sv. Gregor prinaša pomlad.

 

Kdaj je Gregorjevo

 

Gregorjevo je star praznik, zametke praznovanja najdemo v predkrščanski dobi, ko je še veljal julijanski koledar. Takrat se je gregorjevo pisalo na dan 21. marca, današnji prvi dan pomladi in na dan, ko je godoval sveti Gregor – prinašalec luči, kot so mu rekli. 

Z novim, gregorijanskim koledarjem se je gregorjevo premaknilo na 12. marec in z njim tudi god sv. Gregorja, ki pa se je kasneje premaknil še enkrat, in sicer je njegov god danes zapisan na koledarju 3. septembra, ko je leta 590 postal papež. Bil je zavetnik učiteljev, študentov in glasbenikov.

 

Gregorjevo praznujemo 12. marca.

 

Zanimivo je, da se je tudi v krščanski dobi pri večini obrtnikov še ohranil kot praznik pomladi, ki prinaša več svetlobe v njihove delavnice in dnevi postajajo vse toplejši. Ugasnile so sveče in petrolejke, umika se zima in narava se prebuja iz spanca. Ptički postajajo vse glasnejši.  V novejših časih smo gregorjevo povezali z rekom “dan, ko se ptički ženijo” in ga celo prekrstili v slovenski praznik zaljubljencev. 

Nam je všeč, pa vam? 

 

gregorjevo-praznik-ljubezni

 

Sporočilnost, ki jo prinaša gregorjevo je iskrena, ljudska, tista od ljudi. Ker je delo z rokami spoštovanja vredno, je spoštovanja vreden tudi praznik. Obrtništvo na Slovenskem, ki danes izumira počasi izumira in svoje spomine nosi le še v etnoloških zbirkah, si zasluži globok poklon in če ne zaradi pomladi, že zaradi rokodelcev imamo radi gregorjevo!

 

[Legenda pravi: sv. Gregor je kot dojenček do rokodelca – mlinarja – priplaval v lesenem predmetu po vodi.]

 

Ljudski običaji na gregorjevo

 

Prav je, da ohranjamo predkrščanske običaje in eden njih je tudi gregorjevo. 

 

Najmočneje se je tradicija praznovanja zapisala v središčih, kjer se je močno razvilo obrtništvo. Denimo v Kropi, Kamni Gorici in Železnikih, kjer je bilo doma kovaštvo, žebljarstvo in železarstvo in še bolj znano čevljarstvo v Tržiču.

Prav v Tržiču smo še danes priča nekaterim običajem, povezanim s praznikom luči – najbolj znan in še danes aktualen je spuščanje ladjic po vodi. So pa obrtniki v Tržiču in okoliških vaseh pripravljali na noč pred godovanjem sv. Gregorja pripravljali kresove, v ognju pa z metlami risali kroge ali osmice. Goreče palice so pod sloganom “luč v vodo” nato odvrgli v bližnje reke ali potoke. 

 

Kot lahko preberemo na slovenski Wikipediji, običaj predstavlja predkrščanska prepričanja: ogenj je bil Perunov atribut, voda pa Velesova. Ko so ljudje dali ogenj v vodo so vzpostavili nov red in po verovanju dali naravi dali moč novega rojevanja. 

 

gregorjevo-obicaji

 

Je pa običaj gregorjevega doma tudi v drugih krajih po Sloveniji: V Prekmurju naj bi na gregorjevo po vaseh koledovali učitelji in učenci. Na glavi so nosili okrašen klobuk in od hiše do hiše prepevali kolednice in prosili darov. Ker so se mladi koledniki radi napili, so ta običaj sčasoma opustili. 

Ljudski običaji ob gregorjevem pa so doma tudi širše po Evropi, sicer na prav na datum okrog slovenskega praznika, a običaji so podobni in glavni izmed njih, ki je še živ tudi v Sloveniji – je spuščanje ladjic – gregorčkov po rekah. 

 

 Gregorčki 

 

Gregorčki – sodobno ime za ladjice ali barčice, ki so jih nekdaj izdelali obrtniki in njihovi vajenci iz ostankov v njihovih delavnicah. Pomemben dan in velik praznik za obrtniške poklice. 

 

gregorcki

 

Gregorčki so bili običajno sestavljeni iz deske oz. materiala, ki je plaval na vodi. Na podlago so nato pritrdili v olje namočene oblance, ki so goreli, kasneje so oblance zamenjale svečke. Nič nenavanega ni bilo, če so na vodo spustili tudi leseno coklo, okrašeno s svečami. 

Nekateri gregorčki so bili preprosto izdelani iz papirja ali kartona in ko je plamen zajel celotno ladjico se je le ta potopila v vodo in rek “luč v vodo” se je zgodil. 

 

Kot že omenjeno, ta tradicija živi še danes, najraje pa jo imajo otroci in v Tržiču je temu prazniku namenjena tudi prireditev. Gregorčki pa so danes izdelani iz okolju bolj prijaznih materialov, večino njih kasneje tudi vzamejo iz vode in s tem pokažejo skrb do okolja in narave. 

 

Se ptički res ženijo samo na gregorjevo?

 

Z gregorjevim se je uveljavil pregovor: na gregorjevo se ptički ženijo. In ko se ptički ženijo je v zraku ljubezen. Zato smo v Sloveniji gregorjevo ponotranjili tudi kot praznik zaljubljencev ali slovensko valentinovo.  

 

V Kropi so nekdaj na ta dan pripravljali pravo ptičjo svatbo. Dobrote, ki so ostale s ptičje ohceti, so se skrivale v grmovju. Otroci so jih poiskali in se z njimi posladkali. 

 

Torej, se ptički res ženijo na gregorjevo in ali je to še ena izmed vraž, ki smo si jo hitro prisvojili?

 

Če bi verjeli vsem legendam in ljudskim pripovedim, potem imajo ptice svatbo kar trikrat letno. In sicer enkrat mesečno od januarja do marca.  Prvič v januarju, na vincencijevo – 22. januarja, drugič na najbolj poznan praznik zaljubljencev, na valentinovo – 14. februarja in zadnjič 12. marca, na gregorjevo. 

 

pticki-se-zenijo

 

En izmed rekov, povezanih z gregorjevim in ženitvijo, je tudi ta, da naj bi prva ptica, ki jo vidi dekle na ta dan, simbolizirala karakter njenega bodočega moža. 

 

Samska dekleta, naredite kakšen poskus, da dejstvo ovržemo ali pritrdimo? 

 

Verzi, reki in pregovori

 

gregorjevo-verzi

 

Če breskve pred svetim Gregorjem cveto, trije eno pojedo.

Po Gregorju od vsakega vetra sneg kopni.

Na Gregorjevo najvišji gorjanec na drevo potrka.

 

Priporočamo v branje: Gregorjevo nekoč in danes. Osebna izpoved Ivane Jane Cvirn o gregorjevem.

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.