Monstera: rastlina, ki je obnorela svet

Monstera je rastlina, ki velja za eno najbolj popularnih sobnih rastlin na svetu in bo s svojo veličastnostjo poskrbela, da bo tudi vaš dom deležen bujnega zelenega kotička.

→ V tem članku vam predstavljamo različne vrste monstere, navodila za nego in nasvete za razmnoževanje. Ob koncu članka boste lahko izvedeli nekaj zanimivih dejstev o monsteri, rastlini, ki je obnorela svet. 

 

Od kod izhaja monstera rastlina?

V svojem naravnem okolju, v tropskem pasu, raste kar 45 različnih vrst monstere. Vsem so skupni veliki temno zeleni in razcefrani oziroma luknjičasti listi, zaradi katerih jih za druge rastline praktično ne moremo zamenjati. Zaradi zračnih korenin in ovijanja okrog drugih dreves, lahko monstera v svojem naravnem okolju zraste tudi do 20 metrov v višino, njeni luknjičasti listi pa do velikosti 130 centimetrov.

 

monstera-rastlina

Monstera roža: različne vrste

 S svojim privlačnim in eksotičnim videzom bo monstera zagotovo popestrila vaše stanovanje. Če želite naročiti monstero kar po spletu, bo dostava rož na dom Sanjski šopek prava izbira. Hitro in ugodno poskrbimo za dostavo rož na dom. Med najbolj razširjenimi monsterami, ki jih lahko imate doma tudi vi, so naslednje:

navadna Monstera ali monstera deliciosa. V vašem stanovanju lahko ob pravi negi zraste tudi do 2 metra v višino. Veliki razcefrani in luknjičasti listi ter korenine, ki visijo iz okrasnega lonca, bodo dali piko na i vaši zbirki eksotičnih sobnih rastlin;

Monstera Adansonii ali opičji obraz oziroma opičji list. Je nekoliko manjša različica monstere, ki ima liste v obliki srčka, na otip pa so bolj grobi kot listi navadne monstere;

Monstera Minima Kokodama. Ta rastlina sicer ne spada v isti rod kot preostale monstere, a je zaradi svojega videza in ostalih značilnosti monsteram zelo podobna. Ravno zaradi tega se je je prijelo ime mini monstera;

Monstera Variegata. Z gotovostjo lahko trdimo, da je monstera variegata najbolj priljubljena različica monstere deliciose na svetu. Gre torej za navadno monstero, ki je zaradi genske mutacije svoje liste poleg zelene obarvala še v belo oziroma smetanasto barvo. Listi so popolnoma enake oblike kot pri navadni monsteri, le njihova barva se razlikuje. Nekateri so lahko popolnoma beli oziroma brez klorofila, spet drugi imajo le majhne bele lise.

 

monstera-roza
Obstaja veliko vrst monstera rože, ki imajo različen izgled, velikost in tudi ceno.

Monstera nega in vzdrževanje

Praktično vse vrste sobnih rastlin so v zadnjem času vedno bolj popularne, saj v vašem domu ali pisarni ustvarijo zeleno oazo, ki deluje zelo pomirjujoče. Če pa vi še vedno spadate med tiste ljudi, ki so prepričani, da sobne rastline  niso za vas, vas monstera rastlina prepričala drugače. So namreč zelo preproste za vzgojo in nego. Tukaj je nekaj glavnih poudarkov nege oziroma vzdrževanja monstere ter najbolj pogostih težav, ki monstero lahko prizadenejo:

Monstera rastlina in nega: kaj in kako?

✅ monstero posadimo v zračno, šotasto zemljo;

✅ zračne korenine z namenom niso v zemlji, naj tako tudi ostanejo;

listi potrebujejo oporo za rast, zato jim pristavite oporno palico;

za boljšo fotosintezo redno nežno čistite prah z listov z mokro krpo;

liste, v prostorih s suhim zrakom, rahlo škropite;

monstero rožo postavite ob okno, a ne na direktno svetlobo;

monsteri najbolj odgovarjajo temperature med 18 in 25 stopinj, zato pozimi naj ne stoji tik ob radiatorju ali prepihu;

poleti jo zalivajte 2x tedensko, pozimi po potrebi, ko je zgornja plast zemlje suha;

če na listih nastanejo suha mesta ali lise, je monstera preveč izpostavljena soncu;

če listi temnijo, monstero zebe;

če listi rumenijo, smo monstero preveč zalili.

 

Monstera rastlina in razmnoževanje: potaknjenci

Najhitreje in najbolj enostavno boste svojo monstero vzgojili s potaknjenci. Pri monsteri, ki se je že preveč razrasla in v vaši dnevni sobi dela gnečo, odrežite odrasel list tako, da ima na svojem steblu vsaj eno zračno korenino. Uporabite res oster nož, da ne poškodujete preostale rastline.

Steblo z listom in korenino postavite v steklen vrč z vodo sobne temperature. Vodo menjajte redno na nekaj dni in nato samo čakajte. Po nekaj tednih bo vaš potaknjenec razvil korenine, ki bodo pripravljene na posaditev v lonec.

Idealen čas za monstera razmnoževanje

Razmnoževanja monstere se je najbolje lotiti poleti, nikakor pa ne pozimi, ko rastlina počiva. Za več nasvetov o potaknjencih vam svetujemo, da se včlanite v FB skupino Sobne rastline in izmenjava potaknjencev, kjer lahko zastavite kakšno vprašanje, delite nasvet ali izmenjate potaknjence. 

 

Monstera roža razkriva zanimiva dejstva …  

→ s starostjo listi monstere rastline dobivajo več lukenj. Mladi listi lukenj nimajo, s starostjo so vedno bolj razcefrani;
→ monstera v naravnem okolju, zelo redko v dnevni sobi, tudi cveti in razvije sadež,  ki ima okus banane in ananasa;
vse, razen zrelega sadeža, je pri monsteri zelo strupeno. Zaradi oksalne kisline, ki jo vsebuje, po zaužitju povzroči otekline. Dokler monstere ne boste jedli, bo z vami vse v redu, a pazite na svoje hišne ljubljenčke in malčke.

Spletno naročilo monstere

 

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.