Vatasta ali volnata uš, moje rastline niso tvoj dom!

Vatasta ali volnata uš je ena tistih žuželk, s katerimi res ne želite deliti svojih zelenih rastlin. Od skupnega prijateljstva z njimi res ni pričakovati kaj pozitivnega.

Zato: bodite pozorni, če na kateri od vaših rastlin opazite bele zapredke, ki na prvi pogled spominjajo na vato. Od tod tudi njena sopomenka – vatasta uš.

Da se boste znali dobro spopasti s to neprijazno škodljivo žuželko, z vami podelim nekaj nasvetov, kako ukrepati, če se le ta slučajno udomači pri kateri od vaših sobnih rastlin. 

→ Kdo je volnata oz. vatasta uš in kakšni so njeni uničevalski podvigi.

→ Zakaj si ne želite, da bi volnata uš našla domovanje na vaših rastlinah.

→ Kako opraviti z misijo “volnata uš zatiranje” – tudi na naraven način.

→ Kako poskrbeti za dobro okolje rastlin, da jih ne obišče volnata uš.

Uničevalka sobnih rastlin 

volnasta-us-rastlina

Se zdi huda obtožba, za tako majhno žuželko? No, mogoče res. Ampak, ta mala živalca bo vaši rastlini brez slabe vesti izsesala njene sokove. 

Volnata ali vatasta uš obožuje toploto in vlažnost. Če ji vaše sobne rastline omogočajo ta dva pogoja, se lahko zgodi, da se bo zelo potihem in hitro zaredila na kateri od zelenih lepotic. 

Kako jo boste opazili?

Poznamo več vrst volnatih uši, a večina samic iz vrste, rada uničuje rastline. Ko boste na rastlini opozili vati podobne tvorbe, takrat ni več dvoma. To je ona! Žuželke, ki so precej iznajdljive in prave mojstrice v igri skrivalnic. Zato se rado zgodi, da jo boste opazili, ko bo že prepozno. Zato prvi nasvet: redno opazujte svoje zelene ljubice!

Hitro se množijo!

Ko se enkrat pojavi, se hitro udomači. Njen razvoj pa pospeši višja količina dušika v rastlini, na kateri se je uš namenila povečati svojo populacijo. Torej več dušika = več volnatih uši. Naj še dodam, da imajo te uši noge, česar pri podobnih žuželkah, nismo vajeni, zato so precej hitre in gibčne.

Volnata uš, pri nas doma nisi dobrodošla! 

Le zakaj bi si želeli doma imeti žival, ki bi tako zahrbtno in potihoma uničevala naše sobne rože?  

volnata-us

Poglejmo si, kakšno škodo bo vatasta uš naredila naši rastlini, če bo samica nanjo izlegla jajčeca in hitro nam bo jasno, da tu ne bomo sklepali nikakršnih kompromisov in prijateljstev. Preprosto – ne želimo si, da se naseli v našem domu.

Ta drobna žuželka se – tako kot večina uši – hrani na zunanjih delih rastline. Uničile pa jo bodo z izsesavanjem rastlinskih sokov. Kjer začnejo z misijo izseavanja rastline, boste opazili deformirane tvorbe, rastlini bo počasi pojenjala moč, listi bodo postajali rumeni. 

Nekatere vrste vataste uši se bodo lotitle tudi izsesavanja korenin!

So tudi prenašalke nevarnih virusov.

Kako te odslovim: volnata uš zatiranje 

Zatiranje volnate uši je lahko precej nadležna stvar! Če ne bomo dovolj hitri, bomo lahko prepozni pri reševanju življenja sobne rastline. Zato je ključna pri vsej zadevi naša doslednost in to je redno opazovanje! Če bomo dovolj zgodaj ukrepali, bomo rastlino rešili.

vatasta-us

Kako se znebiti volnate uši, tudi na naraven način?

Poznamo nekaj trikov! Še preden se jih lotite, pa se držite nasveta: bodite vztrajni! Le tako bo zatiranje zares uspešno.

→ Domače žganje (in po potrebi še detergent)

Kot najbolj uspešna se je izkazala akcija z uporabo domačega žganja ali 70% alkohola. In sicer tako, da vanj pomočite vato ali vatirano palčko in premažemo dele, kjer je vatasta uš. Nekateri pa žganju dodajo še detergent za posodo in s to mešanico pošpricajo rastlino.

→ Olje

S čopičem, namočenim v olje, premažemo rastlino in poskrbimo, da se uši zadušijo.

→ Ročno odstranjevanje uši in česen

Ta kombinacija v  paru se je izkazala kot uspešna, če težavo zaznamo v zgodnji fazi. V zemljo rastline potisnemo nekaj strokov česna in ob tem ročno uničujemo uši na rastlini. Česen bo uši posušil, mi pa mu bomo v pomoč z natančnim in doslednim odstranjevanjem ličink. 

Preventiva je vedno najboljša izbira

Kot vedno in prav tako kot pri nas, ljudeh, je najboljše da za zdravje skrbimo na vsakodnevni ravni. Boljša preventiva kot kurativa, kajne? Kaj torej lahko storimo, da se pri nas doma in na naših rastlinah ne pojavi volnata oz. vatasta uš? 

?  Ne pretiravajte z vodo! 

Uši obožujejo vlago. Zato rastlino zalivajte zmerno in ne prekomerno. Ne samo zaradi možnosti razvoja bolezni, za to dejanje vam bo hvaležna tudi rastlina sama.

☀ Zmerna sončna svetloba

Ne preveč in ne premalo. Uši imajo rade direktno sončno svetlobo in veliko toplote. V kombinaciji z vlago so to idelane razmere. 

?  Zračen prostor

Naj diha! Tako se boste v vašem domu bolje počutili vi in seveda tudi vaše rastline. Svež zrak je vedno “in”. 

Imaš tudi ti kakšno izkušnjo z vatastimi ušmi? Podeli jo z mano

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.