Ideje za adventni venček

Ideje za adventni venček so v predbožičnem času vedno znova dobrodošle – božični venček, kljub tradicionalnemu pridihu namreč odpira veliko kreativnih možnosti. V tem članku sem za vas izbrala nekaj idej za adventni venček, skupaj z zanimivi dejstvi o božiču in nekaj ščepci zgodovine.

 

Božič je najlepši čas v letu …

Verjetno se boste strinjali z mano, da je čarobni december najlepši mesec v letu. To je čas, ki je ne le pravljičen, ampak tudi čas, ko se izpolni največ želja in ko se prižgejo iskrice v naših očeh.

In ne samo v očeh…tudi v naših srčkih, ko ob prasketanju ognja v kaminu ali ob naletavanju snega v družbi svojih najljubših prijetno kramljamo in obujamo spomine.

Od božičnih dobrot do daril je božič in čas okrog tega družinskega praznika izjemno lep in očarljiv –  svoj nepozabni pečat pa vsekakor pusti tudi čudovita božična dekoracija, ki skrbno sledi nepisanim pravilom tradicije in običajev – a je vendar vsako leto znova očarljiva in polna izvirnih idej za adventni venček.

Oglejte si nekaj adventnih venčkov

 

Ideje za adventni venček: nekoč in danes

Gotovo si delimo mnenje, da so za čudovite decembrske dni adventni venčki obvezna sestavina vsakega decembra in najpomembnejša božična dekoracija – poleg prelepih okraskov na božičnem drevesu. Še več, adventni venčki predstavljajo duh božiča, saj imajo pomembno vlogo že iz časa Perzijcev in Rimljanov – čeravno njihov pomen ni bil vedno povezan z družino in slavljenjem, saj so jih včasih nosili na glavah, v znak statusnega simbola.

TUKAJ najdete tradicionalne adventne venčke

 

Ideje za adventni vencek
Pri idejah za adventni venček smo lahko izredno kreativni – bombaž v kombinaciji s storži bo spomnil na nežnost in mehkobo božičnega časa, cimetova skorjica s posušeno pomarančno pa na prečudovit vonj iz pečice. Katerega izberete vi?

 

 

Adventni venčki ne krasijo le božičnih miz…

Adventni venčki že več let ne krasijo le bogato obloženih božičnih miz, ampak tudi vse pogosteje vhodna vrata ali celo stene. Kot taki naj bi simbolizirali večno življenje in nenehno ponavljajoči se cikel življenja in tudi zmago v rimskih časih. Ne glede na svoje poreklo ali zgodovino pa so vsekakor očarljivi in edinstveni.

Kreativne ideje za adventni venček na vratih vsekakor navdušujejo s svojo eleganco, preprostostjo in izbiro materialov.

Adventni venčki za na vrata

 

 

Ideje za adventni venček: naravni materiali in različne oblike

Adventne venčke lahko dandanes praktično izdelamo iz katerega koli materiala. Včasih so jim poleg storžev in vejic dodajali še jabolka ali v grških časih celo sadje, kot so fige.

  • Najpogostejša oblika adventnih venčkov je krog, s tradicionalnimi štirimi svečami, ki simbolizirajo pričakovanje, upanje, veselje in čistost. Te bi naj po tradiciji bile tri vijoličaste in četrta roza barve. Prve tri bi naj simbolizirale čas miru, medtem ko zadnja čas veselja.
  • Barvi, ki sta še danes najpogostejša izbira pri idejah za adventni venček, pa sta vsekakor zelena in rdeča, a se lahko pri izbiri barv za sveče, postavitve in tudi velikosti, popolnoma prepustimo inspiraciji trenutka.
  • Tako lahko adventni venček vsebuje bele ali barvne sveče, rdeče sveče, ki so lahko visoke ali okrogle. Pri izbiri materialov pa lahko posegamo tako po tradicionalnih kot manj klasičnih; od evkaliptusa do pampaškega cvetja, z elegantno postavitvijo na pladnjih ali lončkih.

Svetujem vam, da pri izbiri in idejah za božični venček kombinirate klasično postavitev z izbiro manj klasičnih elementov. Tako bodo nastali prečudoviti božični okraski. 

Pokukajte za neklasičnimi adventnimi venčki

 

 

Božič je (tudi) čas obdarovanja…

Verjetno se boste strinjali, ko povem, da je božič čas obdarovanja in družine – in da, sliši se morebiti pocukrano – a ga vsi pričakujemo s tisto iskrico v očeh in toplino v srčku. Vsekakor je to najlepši čas, ko izkazujemo  svojo pripadnost, ljubezen in hvaležnost do naših najbližjih in do vseh ljudi.

Je pomembna sestavina vsakega božičnega obreda, a izbira je lahko tudi precej naporna. Vsekakor takrat, ko moramo obdarovati tako otroke, kot starejše, moža, ženo, punco ali fanta.

Ljudje se poslužujemo različnih načinov obdarovanja za čarobno decembrsko vzdušje. Darila za božič in novo leto – čeprav se sprašujete, kako jih izbratiso lepa gesta za prejemnika, kot tudi za tistega, ki darilo pokloni. Z obdarovanji začnemo »uradno« že 5. decembra, ko pride na vrsto prvi izmed prijaznih decembrskih mož – sv. Miklavž.

In čeravno imamo pred sabo celi mesec obdarovanj, raziskave kažejo, da je vse bolj moderno in popularno izbirati darila preko spleta in jih naročiti oziroma dostaviti na dom … V zadnjih dveh tednih decembra, na primer, po celem svetu zaokroži največ pisem in pošiljk v celotnem letu …

TUKAJ najdete darila za božič in novo leto

 

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.