Ideje za samostojno izdelavo božične dekoracije

Božična dekoracija naredi sam je odlična ideja za tiste, ki radi ustvarjajo in želijo imeti nekoliko drugačno dekoracijo doma v adventnem času. Vsi si decembra želimo upanje, mir, veselje in ljubezen, ki jih prinašajo adventni venčki, ki so obvezna sestavina vsakega pravega decembra. ?

V trgovinah je sicer ponudba venčkov vedno večja, vendar pa se včasih zdi, kot da so si vsi med sabo zelo podobni. Če želite letos nekaj drugačnega in unikatnega, se poslužite principa “božična dekoracija naredi sam.” V nadaljevanju vas čaka nekaj zanimivih in preprostih idej …

 

Božična dekoracija v stekleničkah

 

Božična dekoracija naredi sam-1
Božične dekoracije so obvezen del decembrskega pričakovanja. Izberite tisto, ki vam bo polepšala praznične dni.

 

Božična dekoracija naredi sam naj bo preprosta za izdelavo. Na sliki je preprost aranžma, za katerega potrebujete 4 majhne stekleničke, sveče in pa manjši dekorativni material, s katerim boste okrasili sveče in napolnili stekleničke. Stekleničke lahko napolnite z najrazličnejšimi materiali: posušene rezine sadja, brin, razne vejice …

Lahko pa vanje položite tudi najrazličnejše cvetje – za vsakega se rož’ca najde. Saj veste, da ima cvetje čarobno moč? Že med letom ga lahko posušite in nato s posušenimi cvetovi unikatnih barv napolnite stekleničke vaše božične dekoracije. V stekleničke nato postavite adventne sveče, ki jih lahko po želji še dodatno okrasite po vašem okusu.

Unikatni adventni venčki

 

Zimzelena kombinacija suhih pomaranč in cimeta

 

božična dekoracija naredi sam-2
Kuhano vino, cimet in dišeča aroma posušenih pomaranč. Za čudovito vzdušje prižgite še sveče in prazniki se lahko začnejo …

 

Vsak letni čas povezujemo z določenimi vonjavami. Vsi poznamo vonj spomladanskega cvetočega travnika in sveže pokošene trave, vonj po morju in dolgih poletnih večerih, ki se jeseni prevesi v vonj po pečenem kostanju in kuhanem vinu …

Značilen vonj, ki nas spominja na decembrski praznični čas je zagotovo vonj cimeta in suhih pomaranč ?, zato sta odlična kombinacija za ustvarjanje naredi sam božične dekoracije. Uporabimo ju lahko v različnih postavitvah in aranžmajih, ki jim lahko po želji dodamo še druge dekorativne elemente.

V Sanjskem šopku smo jima dodali še vrvico in rdeče sveče. Venček smo “začinili” še z dišečimi klinčki in janežem in ga poimenovali MOČ.

Adventni venčki Sanjski šopek

 

Božična dekoracija naredi sam iz suhega cvetja

 

božična dekoracija naredi sam-3
Kombinacija posušenega bombaža in storžev predstavlja popolno simbiozo narave. Tudi vi prisegate na naravne materiale?

 

Kdo pravi, da mora biti božična dekoracija le viseč adventni venček za vrata? Vse bolj priljubljene postajajo namizne adventne dekoracije, pri katerih si lahko privoščimo nekoliko več svobode.

Kaj pravite na dekoracijo iz storžev in suhega cvetja? Nekaj nepopisno lepega je suho cvetje, poleg tega pa ima številne prednosti. Lepo, nežno in večno suho cvetje večjih, pa tudi manjših dimenzij lahko uporabite kot glavni element vaše namizne božične dekoracije.

V dekoraciji na sliki smo uporabili posušene cvetove bombaža v kombinaciji z zlato obarvanim evkaliptusom in storži. ?

Vsi adventni venčki

 

Zlata in rdeča barva za občutek umirjene elegance

 

božična dekoracija naredi sam-4
Elegantna božična dekoracija v stekleničkah, ki jo lahko izdelate tudi sami. Oglejte si detajle!

 

Včasih so najlepše stvari pravzaprav najbolj preproste. Adventni venček na sliki je bil narejen z željo po enostavni in hkrati elegantni božični dekoraciji. Zanjo potrebujemo le sveče (lahko so katerekoli barve, mi smo zaradi pridiha praznikov izbrali rdeče), manjše stekleničke oziroma vazice, kakšen storž in posušene vejice.

Če želimo, lahko vejice in storže pobarvamo s sprejem, nato pa jih z navadno vrvico pričvrstimo ob sveče. Po želji lahko vrvico nadomestimo z bolj “prestižnim” trakom, ki bo namizni dekoraciji še dodal občutek elegance. Barvno lestvico celotne dekoracije lahko seveda prilagajamo lastnim željam in prostoru, katerega bo dekoracija krasila.

Pa še namig: Daljše in tanjše sveče povečajo občutek prefinjenosti, medtem ko nižje sveče poskrbijo za nekoliko bolj sproščen ambient. ?

Vsi adventni venčki

 

Preprosti, a čudoviti storži

 

Bozicna-dekoracija-naredi-sam
Kaj pravite na popolnoma preprosto božično dekoracijo naravnega videza?

 

Kaj pravite na dekoracijo, za katero ne potrebujete niti lepila? Naberite nekaj storžev, jih dobro posušite in po želji pobarvajte z belim sprejem (če želite bolj razgibano dekoracijo, jih lahko poškropite z belo tempero).

Pomembno vlogo pri tej vrsti dekoracije igra posodica, v katero položimo storže – če želite naravni videz, izberite posodo v naravnih odtenkih (lahko pa jo iz gline izdelate sami). Če boste storže položili v steklo, bo videz dekoracije nekoliko bolj eleganten. Preprosto, kajne?

Adventni venčki naravnega videza

To je le nekaj idej za božično dekoracijo naredi sam. Za vas pa smo pripravili tudi poseben vodnik, za izdelavo adventnega venčka s koraki Kako narediti adventni venček doma – popolnoma brez kupljenega materiala za ustvarjanje. Ko vas zagrabi ustvarjalnost, ji le pustite prosto pot. ?

 

Za še več idej in nasvetov nas spremljajte na naših družabnih omrežjih, kjer lahko spremljate “zakulisje” Sanjskega šopka.

Želimo vam veliko ustvarjalnega navdiha in naj bo december takšen, kot mora biti – naj diši po domu, naj nas vse objame upanje in naj sije ljubezen.

 

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.