Kako z mamo preživeti materinski dan?

10 idej ob katerih bo mama res ganjena

Mama – tako izjemna, tako unikatna, tako močna. En velik in globok poklon si zasluži.
Ob materinskem dnevu ji pokaži, zakaj jo spoštuješ. Pokaži ji, da slišiš njene skromne želje in kako močno jo obožuješ. Zaradi vsega kar je. Zaradi vsega, kar počne v svojem življenju. Ker te je vzgojila v osebo, ki danes si.

Naj bo materinski dan letos poseben. Takšen, ki ga bo zabeležila v svojo knjigo lepih spominov. Takšen, o katerem bo pripovedovala tvojim otrokom.

S teboj delim 10 izjemnih, srčnih idej, ki bodo tvojo mamo osrečile, opogumile. Ji pokazale, kako pomembna je v tvojem življenju.

 

I. Preseneti jo s šopkom ali venčkom

Pričakovano, kaj? Da se ideje povezane z rožami znajdejo kot prve na seznamu. Seveda, ne morem iz svoje kože. Ko si zaljubljen v rože je pač to tako. In verjamem, da je veliko mam prav takšne sorte – ki so zelo vesele novega, cvetočega darila za materinski dan. Prva točka je tako čisto preprosta – preseneti svojo mamo s šopkom – svežim ali suhim.

materinski-dan-ideje-1
Za letošnji materinski dan prav poseben šopek: NEŽEN, KOT TI

Če pa si letos za kaj novega, drugačnega, ti prišepnem – pomladni venčki za na vrata ali kot notranja dekoracija so pravi hit. Verjemi, tvoja mami bo navdušena.

Če pa še malce nadaljujem z nizom idej – lahko zgodbo spreobrnemo in zapeljemo še v drugo smer. Kaj če šopek ali venček izdelata skupaj z mamo? Ti poskrbiš za material, potem pa v ustvarjalno akcijo. Uau, to se bosta nasmejali. Že zdaj vaju vidim, kakšen super dan bo to.

 

II. Izlet v neznano (za spomin iz otroških dni)

 

materinski-dan-ideje-izlet-2

Zagotovo ste kot družina zahajali na kakšno posebno lokacijo, ki se vam je vsem utisnila v spomin. Mogoče ti je mama kdaj pripovedovala o kakšnem kraju, kamor je njo vodila njena mama? Pobrskaj po spominu, spomni se doživetij.

Potem pa – organiziraj dan, naj bo to odprava leta. Poskrbi, da mama seveda ne bo ničesar posumila. Seveda ni nujno, da je izlet samo za vaju z mamo – lahko poskrbiš za še večje presenečenje in pomnožiš udeležence. Seveda samo s tistimi, v družbi katerih uživa tvoja mama. Ne pozabi na drobne, a pomembne pozornosti. Kaj ste takrat jedli, pili? Poskušaj poskrbeti za podobno ponudbo. Ste imeli poseben glasbeni repertoar? Naj privre na dan nekaj solz sreče, povezanih s spomini takratnih dni.

 

III. Kuhajta skupaj. Že imate svoj družinski recept?

Kuhanje – vedno dobra ideja, kaj? No, če ne že kuhanje samo, pa zagotovo uživanje v že pripravljenih jedeh vedno združi ljudi in jih spravi v dobro voljo. Res neverjetno kako lahko dobra (ali slaba) hrana hitro spremeni naše razpoloženje. Veliko mam je takih, po katerih se zgledujemo, ko razmišljamo o pripravi okusne hrane. Seveda, pa so tudi tiste, ki kuhalnico raje prepustijo drugim. Unikatna je – vsaka mama.
Pa vendar verjamem, da ima vsaka mama kakšen skrivnosten recept, ki ga pripravlja. Mogoče kakšnega, ki ga je pripavljala že njena mama? In če tega v vaši družini še ni – zakaj ga ne bi določili na letošnji materinski dan? In seveda, ni treba, da so recepture zakomplicirane, kar šteje je občutek, veselje, razigranost. In, seveda, če bo letos nastal nov družinski recept – ne pozabite ga ovekovečiti in ga shraniti med pomembne družinske dokumente. Naj se tradicija nadaljuje.

 

IV. Skupaj na tečaj – oblikovanja gline, joge, plesa

Skupen čas in skupna aktivnost = dober odnos. Ja, kako prija, za kakšno uro ali več, odmisliti zunanji svet, vse obveznosti in tiste “to je še treba narediti” zadeve … Vsak posameznik rabi svoj odklop. Tudi tvoja mami. Tudi ti. 

materinski-dan-mama-ideje-tečaj

Naloga je torej preprosta – razišči in razmisli, na kakšni skupni aktivnosti, tečaju vaju vidiš skupaj z mamo. Izrazni ples? Joga? Lončarstvo? Pletenje? Zeliščne delavnice?
Bistvo je, da je tečaj/delavnica všeč obema. Če ne najdeš skupnega imenovalca, raje vpiši na tečaj samo mamo. Prisiljene aktivnosti še nikomur niso prinesle užitka, kajne?

V. Ženski (ali družinski) piknik

materinski-dan-ideje-piknik

Oh, ta ženska energija na kupu. Se strese zemlja. In četudi si moškega spola, ki to bereš, ne preskoči te točke. Lahko si namreč ti tisti, ki zorganiziraš ženski piknik ali pa, seveda, če ti je ljubše in lažje, preprosto organiziraš družinski piknik.
Mame obožujejo druženja in klepete. Pa če le ti pretežno ženski ali družinski. Samo da je dobra družba, da se kaj dobrega poje in predvsem veliko govori.
Ja, seveda so energije drugačne, ko so na kupu sama dekleta. In ženski piknik je zares super ideja za odpiranje tem, za katere sicer ni mesta. Skrivnosti prednic v družini, njihove nenavadne življenjske zgodbe. To si želi slišati vsaka vnukinja in z veseljem bo zgodbe nosila naprej svoji hčeri in ona svoji. Topolo priporočam!

VI. Manikura, pedikura, masaža

Razvajanje. Lepotičenje. Vsaka ženska si ga zasluži.

Je sploh še kaj za dodati?

Ja, zunanja lepota je izraz notranje. Poskrbeti zase na psihičnem nivoju je več kot pomembno. A nič narobe, če je naše telo tudi videti zdravo in urejeno, je tako?

Biti mama je res včasih super junaško delo. Kako se je spreminjalo njeno telo, da ji danes lahko rečeš mama. Uau! Povej ji, s kakšnim ponosom gledaš nanjo. In nekaj kar pocrklja njeno kožo, ugaja tudi njeni duši. Pobožaj jo.

VII. Pelji jo v kino – filmski večer samo za vaju

Še hodiš v kino? Ali še bolje, si sploh že kdaj bil/a z mamo v kinu? Če ne, potem se mi dozdeva, da to utegne biti letošnji super nasvet, primeren kot darilo za materinski dan. Ker, kdo pa pravi, da se v kino hodi samo z otroki in novo ljubeznijo? Obisk kina z mamo je super ideja. Še ena v nizu tistih, ko uspemo za vsaj uro ali dve, izklopiti zunanji svet, se vživeti v življenje filmskih junakov in se za naslednja dva meseca najesti kokic.

Ni v času praznika vseh mam nič primernega na sporedu kinomatografov, ki bi ustrezalo obema. Nič za to, odložita ogled kina na datum, ko bo na sporedu kaj vama ljubega. Ali pa – priredita filmski večer doma.

VIII. Je strastna vrtnarka? Obisk vrtnarije in dan v njenem vrtu

materinski-dan-mama-v-vrtu

Materinski dan v Sloveniji praznujemo na zares ugoden datum. Pomlad na koledarju. Začenjajo se dela na vrtu, balkonu, terasi. Odlično izhodišče, da svojo mamo odpelješ na obisk botaničnega vrta, vrtnarije, drevesnice. Mogoče jo, še preden načrtuješ pobeg z njo v zeleni raj, vprašaj, kakšni so kaj njeni letošnji vrtnarski plani. Tako bo organizacija lažja in vsekakor bolj pisana njen na kožo. Naj si da duška in pomagaj ji pri izpeljavi njenih idej. To ji bo zares všeč!
In veš kaj ji bo še bolj všeč? Če ti bo lahko tudi pokazala, kako bo svoje ideje realizirala. Vzemi si prost dan samo zanjo, obleči trenirko, roke v zemljo – in pomagaj ji ustvarjati njen zeleni raj. Sadove boš verjetno imel/a tudi ti.
Poskrbi tudi, da bo imela lično vrtno orodje.

IX. Skok s padalom, zipline, ferata – za mame, polne adrenalina

materinski-dan-mama-ideje-tečaj

“Saj bi, ampak mislim, da sem že prestara za to.” – spremeni ta stavek v “Ja, gremo!” Kaj praviš? Zakaj tvoja mami ne bi skočila s padalom, če si to želi, a jo pravzaprav pri tem ovira le miselnost, da je to že prerasla. Ne. Če si to želi in je fizično še v kondiciji za izvedbo svojih adrenalinskih želja. Jo mika plezanje? 3-dnevni pohod po brezpotjih? Skok z letala? Soteskanje?

Uresniči ji želje. Seveda, ne brezglavo. Varnost je vedno na prvem mestu. Zato pretehtaj možnosti, realno oceni situacijo in potem stopi v akcijo.

X. Začnita s snemanjem družinskega filma

Družinsko življenje je tako posebno. Dinamika, ki se odvija znotraj družine je neprimerljiva in drugačna prav v vsaki. Zakaj se za letošnji materinski dan ne bi lotili skupnega projekta, v katerem bi sodelovala celotna družina in, ki bi, osrečila prav vsakega družinskega člana posebej?
Družinske zgodbe so tako posebne. V njih mrgoli čustev in občutij. Zakaj jih ne bi zložili v film? Za vse, ki bodo v družino še vstopili.

Zakaj ne bi vsako leto materinski dan postal dan, ko si boste skupaj z družino ogledali vse posnetke preteklega leta?

materinski-dan-ideje-razvajanje

Mama. Tvoja mama. Nenadomestljiva, izjemna ženska. Polna vrlin, ki si jih želiš prenašati naprej. Tvoj navdih. Pokloni ji svoj čas. Svojo ljubezen.

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.