Baby shower: praznovanje novega življenja, z veliko dozo sladkorja!

Baby shower je tudi pri nas postal že precej priljubljena zadeva. No, ni to le zadeva. Gre se za posrečeno (in ja, včasih tudi zelo nakrancljano) praznovanje, posvečeno novemu življenju, novemu članu ali članici družine. No, seveda pa tudi novopečeni mami! Kdo ve, mogoče si bo tudi moški spol v kratkem zamislil kakšno sorto tovrstnega praznovanja, vsaj za zdaj pa baby shower praznujejo mamica v pričakovanju in njene prijateljice.

baby-shower

Osnovne sestavine za baby shower so: hrana! – veliko hrane, predvsem slaščic, veliko dekorativnih elementov, darila za novorojenčka in mamico. Ko vse to spečemo in zapakiramo, pa dodamo še kakšno zanimivo igro ali kviz. In to je to. Tako preprosto? Ja, tako preprosto se sliši, a ko se lotimo organizacije je stvar malce drugačna. Baby shower se zgodi le enkrat za vsakega otroka, zato mora bit popolen.

 

V nadaljevanju ti povem, kako pripraviti najbolj kul baby shower. Kdaj se ga lotiti, kako pristopiti k organizaciji in seveda, katere so nepogrešljive sestavine vsakega baby showerja. Gremo, akcija!

 

Kdaj je čas za baby shower?

 

V splošnem bi lahko rekli, da je čas za praznovanje novega življenja kadarkoli v nosečnosti, ko in če se s tem seveda strinja bodoča mamica. A seveda, tako kot je nosečnost lepa, se rado zgodi, da se mame v prvem tri-mesečju srečujejo s slabostjo in utrujenostjo, zato ta termin pogosto ni na izbiri, ko določamo datum za baby shower. No, pa tudi zato, ker večina bodočih staršev širši okolici o veselem pričakovanju pove šele po tretjem mesecu. Izločili bi tudi zadnji mesec nosečnosti – saj je takrat že čas za gnezdenje, pripravo doma na novega člana in obdobje, ko je pričakovanje na vrhuncu.

❓ Za najbolj idealno obdobje priprave baby showerja je večina mamic izbrala obdobje med šestim in osmim mesecem nosečnosti.

Vendar pa: posploševanje je seveda tu odveč. Vsaka nosečnica je zgodba zase, zato je najbolje, da sama pove, kako se ob tem počuti. No, če pa gre za presenečenje o katerem sama ne ve prav nič, pa je v vaših rokah, da presodite pravilno!

 

baby-shower-1

 

Kdo organizira baby shower, koga povabiti?

 

No, ta odgovor je sila preprost – bodoča mamica sama ali pa prijateljica (ali več njih) bodoče mamice. Odvisno je seveda ali gre za popolno presenečenje o katerem nosečka ne ve nič. Ali pa bodoča mamica baby shower pripravlja skupaj s prijateljicami. ?‍♀

Ko gre za presnečenje o katerem bodoča mamica ne ve popolnoma nič, takrat je seveda potrebno zadevo izpeljati še bolj dovršeno. V navadi je, da se baby shower odvija pri nosečki doma – tako jo je za čas priprave in dekoracije, potrebno najprej izvabiti na “zmenek” izven svojega doma, da se lahko baby shower dekoracija pripravi tako kot je treba. 

Če prijateljica v pričakovanju sama izrazi željo po organizaciji praznovanja novega družinskega člana je vse kar šteje to, da ji pomagate pri organizaciji in upoštevate njene želje.

 

 

Koga povabiti 

V navadi je, da se za baby shower zberejo bližnje prijateljice nosečke. Tiste, s katerimi deli sladkobe in slabosti nosečniškega obdobja. Seveda tiste, ki ji stojijo ob strani in znajo dati kak uporaben nasvet, predvsem pa tudi poskrbijo za dobro razpoloženje na praznovanju. Baby shower (vsaj pri nas in vsaj zaenkrat) ni razkošna žurka za veliko povabljenih. Gre se za intimno praznovanje prijateljic, z veliko dozo sladkorja! 

Vabila

Seveda, vsem prisotnim je potrebno poslati vabila. Sploh to velja v primeru, če praznovanje organizira bodoča mamica sama. V vabilo vsekakor velja zapisati želje, ki se ponavadi dotikajo določene teme praznovanja – recimo: “bodite oblečene v belo” ali “na baby shower samo v petkah”. Če si kot mamica ne želiš daril ali imaš glede njih določene želje, povej na glas: “Pa brez plastičnih igrač, prosim.” ali recimo “Pralne plenice so zakon.” Če praznovanje organizirate prijateljice, bo verjetno dogovor šel od ust do ust. Za vabila ni napisanega pravila. Domišljija je vsekakor edino pravilo, ki velja. No, ta pa, kot že vemo, nima meja.

 

Kaj ne sme manjkati za nepozaben baby shower

 

Nepogrešljive stvari s katerimi opremimo dober baby shower so:

❓ Prigrizki (predvsem sladki) & brezalkoholni napitki.

❓ Baby shower dekoracija.

Darila.

Verjamem, da ste že pred branjem tega zapisa pobrskale po spletu in pregledale fotografije baby showerjev, zato z lahkoto razumete, da so zgoraj navedene stvari res osnovni asortima vsake zabave za novega dojenčka. Te so se prijele in vztrajajo. Vsako pa seveda lahko zapeljemo na čisto svoj način. In, če se zdi na vseh fotografijah vse tako zelo načičkano … No, če niste tip za to, vam povem, da je lahko baby shower lep tudi brez pretirane načičkanosti. Seveda pa: vsak ima svoj okus!

baby-shower-6

 

Prigrizki in napitki 

Nosečke so lačna dekleta. Še posebej ko gre za sladkiš. Vendar, v obzir je fino vzeti dejstvo, da nosečkam “pripada” tista bolj zdrava hrana. Znano je, da se na tovrstnih zabavah je po majhnih grižljajih in raznovrstno. In z veliko mero lepotičenja. Ja, hrana na baby showerjih vsekakor igra pomemno in mogoče celo glavno vlogo!

Kaj torej ponuditi?

❓ Sveže, zdravo, slano, sladko … Prijetno na pogled! In to, v čemer najbolj uživa nosečka. Naj bo na meniju veliko različnih, pisanih dobrot. Naj bo vsak grižljaj drugačnega okusa in izgleda. 

Baby shower dekoracija

❓ Brez zadržkov pri dekoraciji. Baby shower dekoracija je pisana, včasih pretirano načičkana, vsekakor nič minimalistična. Polna raznoraznih elementov. Baloni, cvetje, napisi, … Vse! Potrebuješ nasvet? Mogoče dekorativne elemente? Piši nam! Naredimo ta baby shower kot se spodobi. Da bodo vse fotografije – tiste za na Instagram in tiste za v album, imenitne. 

Darila

❓ Kaj ni res dober občutek, ko odpiramo darila? In, ja … Teh se seveda veseli tudi bodoča mamica.

Kaj kupiti? Mi smo za uporabnost! In izvirnost. Tudi pri zavijanju! Sicer pa, kot izbira darila za vse druge praznike in obeležja, naj tudi pri darilih, ki jih prinesemo na baby shower obvelja: naj ne romajo po treh letih na odpad ali stojijo v kotu in se na njih nabira prah. Izbira pravega darila je umetnost!

 

Blessingsway in baby shower, je to eno in isto?

Ne.

Naj pojasnimo še eno zadevo, ki se včasih smatra za enoznačno. Blessingsway in baby shower sta dve različni zadevi, izhajajoč iz popolnoma drugačnih okolij in s precej drugačnim (čustvenim in mentalnim) nabojem.

 

baby-shower-3

 

Kaj je Blessingway

Bistvena razlika, ki loči Blessingway in Baby shower je ta, da Blessingway – ki mu zlahka rečemo tudi obred, slavi mamo in blagoslavlja nosečnost, medtem kot Baby shower v ospredje postavlja otročička, ki prihaja. Vsekakor pa je bistvena razlika tudi v praznovanju oz. obredu samem. Baby shower vsekakor je bolj moderna stvar, ki nima korenin daleč nazaj, z razliko obreda Blessingway, ki ima svoj dom med indijanci, pri plemenu Navajo. 

Blessingway je v osnovi duhoven obred in priprava ženske na materinstvo. Je obred, pri katerem se zberejo predvsem ženske, dekleta in blagoslovijo novo življenje in predvsem mamo. Jo opolnomočijo z močjo, ki jo bo potrebovala, z ljubeznijo in pogumom. Ter na drugi strani, če se bodoča mamica sooča s težavami in strahovi, da jih v ženskem krogu predihajo in spustijo. Obred blagoslova Blessingway se razlikuje glede na kulture in načeloma nima pravil. V prvi vrsti je razvajanje nosečnice. Del praznovanja je tudi pisanje ali poslikava pozitivnih afirmacij, poslikava nosečniškega trebuha.

Avtor:

Metka Sporiš dipl. inž. agronomije in hortikulture Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.