Glavne sestavine poletja: zelišča in začimbe, žar, tonik … in kaj še?

Zelišča in začimbe so doma pri vsaki hiši. Pa povejte mi, ga poznate junaka, ki nima doma prav nobene od teh vsestranskih rastlinic, ki na različnih nivojih in v različnih oblikah na nas delujejo neizmerno dobro? Verjetno se sploh ne zavedamo, da jih imamo v stanovanju še več kot sobnih rož. So nam že preveč samoumevne?

Ker že res, da imate morda v mislih samo začimbe in zelišča, ki rastejo na vrtu ali v lončkih na kuhinjskem pultu? Ampak, kaj pa posušene začimbe, ki jih dodajamo omakam? In zelišča, ki si jih namešamo, ko se nam zdi, da se nas loteva prehlad? Eterična olja, ki jih nakapamo na izparilnik, za malo romantike. Pa seveda bi lahko naštevali, še in še …

Pozitivne učinke zelišč in začimb smo sprejeli tudi v naš škofjeloški cvetlični studio.

zacimbe-in-zelisca-1

Veš nad katerimi smo najbolj navdušeni? Seveda, nad tistimi, ki pašejo v najbolj kul pijači vsakega poletja: v gin tonik in v koktajle vseh oblik in barv! Že veš, katere so? Danes se ti predstavijo, z vsemi svojimi čari. Ampak hej, kjer se dobro pije, se tudi dobro je … Zato smo v našo družbo sprejeli tudi sveža zelišča za žar in nekatere mediteranske sorte začimb, ki bodo super krasile vaš kuhinjski pult. In potem samo še …

Čira-čara, naj se poletje in z njim pikniki začnejo!

 

Začimbe in zelišča – z vrta na žar

 

Je še kaj bolj dišečega kot na sončen poletni dan sveže nabrana zelišča? Že ko jih z golimi rokami nabiramo nam, če jim seveda to dovolimo, postrežejo svoja eterična olja. Če le globoko vdihnemo, bomo sprostili svoje napete mišice in za trenutek ali dva razrahljali tudi napete strune v naši glavi. Sveža zelišča in začimbe niso le dodatek h hrani, ampak nas razvajajo na večih nivojih, še preden od sebe oddajo vse zdravilne učinke, ki jih sproščajo med termično obdelavo. Naši čuti jim bodo podlegli, če bomo v družbi njihovih dišav. In, če se bomo, preden jih bomo natrgali za našo piknik pojedino, sprehodili med njimi, večkrat globoko vdihnili in jih povonjali, bo dan še lepši in počutje boljše.

Mi pravimo, da je 5 glavnih začimb, ki ne smejo manjkati v nobeni kuhinji in s tem seveda tudi na nobenem pikniku. To je seveda naš izbor, verjamemo, da ima vsak kuharski mojster svoj izbor najljubših.

zelisca-in-zacimbe-za-zar

Predstavljamo: sanjske začimbe za žar

Komplet je sestavljen iz petih začimb:
?Origano
?Bazilika
?Rožmarin
?Peteršilj
?Timijan

Let the party beGIN – začimbe in zelišča za napitke

 

3, 2, 1 … Čin, čin! Ob dobrem izboru začimb za žar, je prav, da dobro izberemo tudi zelišča in začimbe, s katerimi bomo začinili naše piknik napitke. Že dolgo je v modi, da napitke – tako tiste alkoholne kot tiste brez alkohola, dekoriramo z zelišči, cvetjem in drugimi elementi. Na eni strani to počnemo, da se bomo lahko s fotko malo považili in jo hitro delili na naš Instagram. Še bolj fino pa je, da to počnemo, ker želimo oplemenititi pijačo in ji z začimbami in zelišči dodati še nekaj več, kar bo našim brbončicam dalo signale, da je to res vznemirljivo!

 

zelisca-in-zacimbe-za-gin

Zato, imamo začimbe za najbolj “in” poletno pijačo!

Predstavljamo: Paket začimb Let the party beGIN!
?Origano
?Sivka
?Citronka
?Rožmarin

Ampak, ker vemo, da tonik z dodatki ni za vse, smo seveda pomislili tudi na tiste zmešane napitke, ki si jih domislimo po trenutnem navdihu in v katere nadvse fino pašejo različna zelišča in začimbe. Domišljija nima meja. Koktajli – tisti brez in z alkoholom – naj bodo pisani, živahni in predvsem osvežilni! Pa seveda polni fotogeničnih začimb!

 

zelisca-in-zacimbe-koktajl

 

Mične gospodične, ki bodo krasile (z)mešane pijačke, za vse generacije.

Predstavljamo: Začimbe za koktajle

V našem izboru so:
?Limonska trava
?Citronka
?Meta
?Stevia

Naj bodo zelišča in začimbe sestavni del vsakega piknika in poletne zabave! So odlične spremljevalke in z njimi lahko z lahkoto dosežete bolj sveže vzdušje – tako za tiste, ki radi gledajo z očmi kot za tiste druge, ki jim več pomeni okusna fuzija, ki jo doživljajo brbončice! In, ja … Tako radi govorimo o dekoraciji naših stanovanj z zelenimi rastlinami, med njih seveda štejemo tudi zelišča in začimbe. 

 

Zelišča in začimbe – zelena in aromatična dekoracija doma

 

Kako priročno, zeliščni vrt kar na okenski polici ali na kuhinjskem pultu! Tako to gre – da je hitro pri roki, ko potrebujemo ščepec dodatne arome. Pa ne samo to! Še tako lepo diši in super izgleda!

 

zelisca-zacimbe-dom

 

Zelišča in začimbe v lončkih, ali v drugih za to namenjenim shranjevalnih sistemih (ki jih predstavimo v nadaljevanju), so res super dekoracija doma. In ker smo nagnjeni k temu, da so stvari čim bolj enostavne, združimo dve muhi na en mah: uporabnost & dekorativnost. Hkrati pa se vam ni več treba počutiti zapostavljene, če nimate svojega vrta – ker zeliščni vrt si z lahkoto uredite nekje v bližini vašega kuhinjskega pulta.

Kako imeti zeliščni vrt v svoji kuhinji? Super preprosto. Večina zelišč in začimb, tistih, ki jih najpogosteje potrebujem pri kuhanju, bo super uspevala tudi v lončkih. Zato – potrebujete le kvalitetne sadike in kakšen dekorativen lonček. In kaj je še super pri zeliščnem vrtu v lončkih? Da ga lahko prestavljate – brez težav ga tekom poletnih mesecev preselite na balkon in v zimskih mesecih spet v notranjost. Seveda glede na izbiro zelišč in začimb. Velja pa seveda omeniti, da so te rastline kar trpežne in večina zeliščnih trajnic brez težav preždi naše zime na prostem.

Mi obožujemo vonj po mediteranu. In radi bi ga delil z vami. 

Predstavljamo: zeliščni mediteranski trojček.

Sestavljen je iz treh aromatičnih rastlin, ki so nepogrešljive v vsakem domu ali balkonu:
?Rožmarin
?Meta
?Sivka

Zelišča so še lepša v posodah iz naravnih materialov

 

Saj že poznamo tisti rek, da radi kupujemo z očmi, kajne? Nič drugače ni, ko kupujemo začimbe in zelišča ter posode, v katere bomo kupljene rastline postavili, da bodo le te izgledale še bolj simpatično. Ko vam popihamo na dušo in povemo, da ima podjetje Equa, novo, res simpatično linijo Equa home, namenjeno prav shranjevanju zelišč, začimb, rož. Pa da imamo to linijo tudi pri nas. In da se ta linija res izvrstno kombinira z izborom naših začimb in zelišč, potem je to zmagovalna kombinacija!

 

zelisca-in-zacimbe-equa

 

Equa home je linija posod, namenjenih prav gojenju rastlin. Sestavljata ju dva ključna elementa: slovenski les in filc. Tako preprosto, a tako čudovito!