Zelene sobne rastline: najboljše prijateljice sodobnega časa?

?  Zelene sobne rastline so prevzele svet in v času, ko smo se večinoma držali doma in se skušali odrekati družbenemu življenju, prevzele marsikatero romantično dušo. Sobne rastline so zapolnile marsikatero stanovanje in predvsem, marsikateri manko v teh čudnih časih.

Ko smo ostajali doma, smo si izbrali nove hobije in se prepustili novim rutinam. Če bi največkrat pomislili, da bi si v takšnih razmerah posvojili kakšnega hišnega ljubljenčka, se je velika večina med to opcijo in med sobnimi rastlinami, izbrala prav slednje.

zelene-sobne-rastline

❔ Je skrb za zelene sobne rastline manj stresna ali manj obremenjujoča kot skrb za hišne ljubljenčke? In pravzaprav, zakaj ne bi tudi sobnim rastlinam rekli naši hišni ljubljenčki? Saj to vendar so. 

Skrb za sobne rastline je odgovornost, ki ti zleze pod kožo. Že res, da ne potrebujejo dnevnih sprehodov, nekatere vrste lončnic ne potrebujejo niti dnevne nege, pa vendar: potrebujejo dobrega gospodarja, ki bo znal zanje skrbeti, jih osvežiti z vodo, poiskati zanje primeren prostor v stanovanju in jih pocrkljati s primerno zemljo in zadostno vlago. 

Ko imaš eno sobno rastlino, si kmalu želiš še druge, tretje, četrte …

Znano?

Sobne rastline vas lahko hitro pripeljejo do točke, ko si boste želeli še in še in še. Če ste že tam, potem vam je verjetno tudi že jasno o čem govorim. Ne glede na vrsto rastline, na njeno velikost, funkcijo in zgodbo … Zelene sobne rastline so res prave očarljivke. In zlahka se zgodi, da boste podlegli njihovim čarom. In veste kaj, za to, da vas očarajo, imajo res v žepu polno pozitivnih lastnosti!

Sobne zelene rastline so z lahkoto vaše najboljše prijateljice – vi jim dajte, kar potrebujejo, one pa bodo rasle, čistile zrak in še manjše opozorilo, zavzele vedno več prostora v vašem stanovanju ali hiši.

In kaj kmalu se ta miselnost preseli tudi v pisarne. Ja, tako pač je – enkrat zasvojen, vedno zasvojen. Le pazite, da z zelenimi krasoticami ne zapolnite še mize svoje sodelavke ali sodelavca v pisarni!

Ste še na začetku svoj kariere vzgoje zelenih lončnic?

Izberite nezahtevne zelene sobne rastline!

In katere so te, nezahtevne sobne rastline?

Izbira je velika! Lahko rečemo, da je več tistih, za katere skrb ni pretirano zahtevna kot tistih drugih, ki bi od vas zahtevale res veliko mero pozornosti in skrbi.

nezahtevne-sobne-rastline

Zelene sobne rastline boste našli tudi v naši spletni trgovini. Med njimi je večina prav takšnih, ki ji iščete – nezahtevnih.

Recimo:

?  Monstera Deliciosa [navadna monstera]

Ena izmed najbolj popularnih monster, zelo nezahtevna za nego in vzdrževanje. Raziskave njej v korist kažejo, da zelo pozitivno vpliva na naše počutje!

?  Okrasna oljka

Je simbol miru, rodnosti in zdravja. Njen izgled bo prostoru vdihnil svežino in vas hkrati popeljal na mediteran.

?  Evkaliptus v loncu 

Lončnica, ki je obnorela staro in mlado. Kako da ne, kaj ni izjemna ta, zelena sobne rastline? Prepričata njegov unikaten izgled in prijeten vonj.

Ko iščete in izbirate nezahtevne sobne rastline, ne imejte v mislih, da jih boste preprosto kupili, postavili na okensko polico in za tem pustili čakati, da vas bodo s svojimi ovenelimi listi prosile za malce vode. Tako sila preprosto spet ni – kljub temu, da obstajajo sobne rastline, ki več kot zalivanja na vsakih 14 dni od vas res ne bodo pričakovale. Pa vendar …

Ko sprejmete novo zeleno lončnico na dom jo postavite na zanjo primerno mesto – ni vsem všeč direktno sonce, nekatere se rade skrivajo v temnih kotih. Vsaka ima svoje zahteve glede na temperaturo, vlago, zemljo in frekvenco zalivanja.

?  Rastlino opazujte pri svoji rasti, hitro vam bo namreč pokazala, če ji kaj ne bo ustrezalo.

Zelene sobne rastline različnih razsežnosti: so majhne in so velike sobne rastline.

Zelene sobne rastline se razlikujejo na več različnih nivojih.

Glede na to ali jim ustreza sončna ali senčna stran. Pa po tem, koliko vlage in vode potrebujejo za svoj optimalni razvoj. Razlikujejo se glede na (ne)zahtvenost. In seveda, tudi po velikosti.

Katere so bolj priljubljene – majhne sobne rastline ali velike sobne rastline?

Trendi se, tako kot na vseh cvetličnih področjih, spreminjajo. Še nekaj let nazaj smo v večini stanovanj opazovali majhne sobne rastline, ki so stale na okenskih policah. Pa še teh ni bilo pretirano veliko. Danes ni v ospredju le velikost, pač pa tudi količina. Okenske police so postale zapolnjene, leseni regali niso več za knjige, pač pa za zelene sobne rastline!

Velike sobne rastline pa so postale hit zadnjih let! Ker, zakaj pa bi se zadovoljili z majhnim, če lahko v stanovanja in pisarne vnesemo razkošje, ki jih ponujajo sobne rastline? Če razmišljate o poživitvi stanovanja ali pisarne – velike sobne rastline bodo povsem spremenile izgled prostora in hkrati poskrbele za čiščenje zraka in vnos kisika v prostor!

velike-sobne-rastline

Katere pa so, velike sobne rastline?

Izpostavljamo 3 – in prav vse so primerne za vzgojo v notranjih ali zunanjih prostorih:

Bananovec

Je ena najstarejših gojenih rastlin na svetu! Kar prek 100 vrst bananovca poznamo. Pri nas dobite najbolj iskanega, to je vlaknati bananovec.

Slonovo uho ali Adam

Če si predstavljate slonovo uho v temno zeleni barvi. To je on – Adam! Nezahteven in primeren za začetnike. Njegovi listi zrastejo kar do 1 m.

Kokosova palma

Ta lepotica pa je malce bolj zahtevna. Za optimalno rast si želi vlažnih razmer in kar nekaj ur sonca dnevno. Če ji to lahko zagotovite, vas bo razvajala s hitro rastjo. Tudi s kokosom? Pustite se presenetiti!

In so tudi viseče sobne rastline

Sobne zelene rastline – vsepovsod.

Zavzele so vse kotičke naših bivalnih in delovnih prostorov.

Stojijo in bohotijo se na policah, regalih, oknih, na tleh … In seveda, tudi visijo s stropa!

Viseče sobne rastline so še posebej zaželene tam, kjer se soočamo s pomanjkanjem prostora, pa bi vseeno radi imeli zeleno oazo.

Pri tovrstnih rožah lahko uporabimo tudi svoj kreativni duh in kar sami naredimo viseče mreže, na katerih bodo te zelene lepotice visele.

Ne moremo trditi, da obstajajo zgolj in samo viseče sobne rastline, saj so nekatere zelene sobne rastline lahko pravzaprav oboje – odlično uspevajo v lončku na okenski polici ali kot viseča dekoracija stanovanja. Velika večina rastlin se hitro prilagodi in zato bo spremenila način svoje rasti. Vedno pa poskrbite, da bo v vsakem primeru imela rastline – v stoječem ali visečem stanju na voljo dovolj opore.

Zelene sobne rastline: ljubezen na prvi pogled, na prvi dotik, na prvi stik

Se je že zgodila tudi vam? Ta močna povezava med zelenimi lepoticami in vami? ?

Poseben občutek, kajne? Ko bi kar naenkrat stanovanje spremenili v zavetišče za vse možne vrste zelenih lončnic.

sobne-zelene-rastline

Tako je, ko te zagrabi ljubezen do sobnih rastlin, ta preprosto ne popusti. Spremlja te vse življenje! In to je tisto najlepše. Ko se zjutraj zbudiš in začutiš ljubezen, ki jo oddajo rastline in hvaležnost, da so dobile dom prav pri tebi, ki zanje skrbiš brez vseh zadržkov!

? In, veš kaj – zelene sobne rastline so tudi za pod tuš. Kot recimo šopek evkaliptusa.

Če še niste tam in vas sobne rastline šele kličejo, potem se oglasite pri nas! Z veseljem vam povemo kakšno anekdoto, povezano s sobnimi rastlinami ali vam svetujemo rož’co, ki se bo dobro podala k vašemu karakterju in v vaše stanovanje!

?  Dobrodošli tudi na naš Instagram kanal, da boste vedno na tekočem, kaj dogaja v naših glavah in našem cvetličnem studiu!