Zunanje rastline v loncih za balkon, teraso ali vhod v stanovanje: TOP izbor

Zunanje rastline v loncih nam običajno pridejo na misel zgodaj spomladi. Ozračje se počasi segreva in narava se prebuja, zato tudi mi začnemo razmišljati, katere rastline za balkon bodo letos krasile naše balkone in terase. A izbira ni vedno enostavna. Ko izbiramo zunanje lončnice je treba upoštevati številne dejavnike. Zato smo za vas pripravili izbor najbolj popularnih rastlin za na teraso, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju. 

Da pri izboru zagotovo ne zgrešite, vam bomo ob vsaki zunanji rastlini za balkon zastavili tudi nekaj trditev, na katere odgovorite za DA ali NE in se tako prepričate, katere so prave rastline za vaš balkon ali teraso. 

Loncnice-za-balkon-ideje

Kako izbrati zunanje rastline v loncih? 

Ko izbiramo rastline za na teraso, si moramo zastaviti kar nekaj vprašanj. S tem, ko zunanjo lončnico postavimo na teraso ali balkon, jo namreč umestimo v določen kontekst. Preden se torej odločate za nove zelene lepotice, ki vam bodo lepšale poletne urice na terasi, si zastavite naslednja vprašanja: 

?  Koliko prostora lahko namenite za zunanje rastline v loncih? Če je vaš balkon majhen, izberite lončnice za balkon, ki ne rastejo hitro. Če pa imate prostora preveč in želite z zelenjem zapolniti ves prostor, bodo prava izbira hitro rastoče zunanje lončnice. 

?  Je vaš balkon na senčni ali sončni strani? Je izpostavljen direktni svetlobi? Res je, da ima večina rastlin rada svetlobo, saj izhajajo iz sončnih krajev. A preveč direktne sončne svetlobe lahko rastline izsuši in izčrpa, zato se pred nakupom prepričajte, da rastlini lahko zagotovite prave pogoje. 

?  Kaj želite doseči z rastlinami? Ali želite zapolniti prostor? Ustvariti intimno vzdušje? Želite, da bodo rastline za balkon oddaje tudi vonj? Želite, da vas bodo veliki zeleni listi skrili pred pogledi sosedov? Vse to upoštevajte, ko se odločate za zeleno popestritev vašega balkona ali terase. 

Predlog za lončnice za balkon #1: Vlaknati bananovec

zunanje-rastline-v-loncih-adam

Če iščete rastline za teraso (ali balkon), na katerem je dovolj svetlobe, vam vsekakor priporočamo bananovec. Gre za nov hit med rastlinami, ki bo v trenutku pričaral tropski pridih kar na vašem balkonu. Njegovi veliki zeleni listi prijetno popestrijo vsak kotiček, poleg tega pa je vlaknati bananovec enostaven za vzdrževanje. Poznamo več kot 100 različnih vrst bananovca, ki uspevajo v jugovzhodni Aziji na območju južnega Tihega oceana. ? Bananovec vrste Musa je eden redkih, ki se odlično obnese tudi v naših krajih. Glede na njegov izvor mu odgovarjajo topla, svetla in vlažna mesta. ?

Vlaknati bananovec je prava izbira za vaš balkon, če:

✅  Mu lahko zagotovite svetel prostor.

✅  Je temperatura na balkonu nad 15 stopinj. 

✅  Balkon ni stalno obsijan s soncem (direktna svetloba).

✅  Boste redno skrbeli za zadostno vlaženje zemlje. 

Rastlina za teraso s pridihom morja: Oljka v loncu

Oljka spada med lončnice za balkon, ki jih vsi poznamo. Pogled nanjo nas v hipu spomni na sredozemlje, na more, sonce in toplo poletje. ?  Njeni majhni zeleni listi so prijetna paša za oči, oblika drevesa pa je prijetna popestritev, ki se odlično poda v vsak kotiček vaše terase. Poleg samega izgleda je oljka v loncu znana tudi kot simbol življenja, miru, novih začetkov, rasti in optimizma. Vas zanima, če je vaš balkon primeren zanjo? 

zunanje-loncnice-oljka-v-loncu

Oljka v loncu se bo na vašem balkonu počutila kot doma, če:

✅  Je zunaj dovolj toplo (med 20 in 30 stopinj).

✅  Dobi vsaj 5 ur sončne svetlobe. 

✅  Imate hišne ljubljenčke – oljka namreč ni strupena.

✅  Ne boste pretiravali z zalivanjem.

✅  Boste poskrbeli za vlaženje, ko se zgornja plast zemlje posuši. 

Oljka je sicer zimzelena rastlina. To pomeni, da raste tudi pozimi – a temperatura se v njenem naravnem okolju nikoli ne spusti pod 5 stopinj. Svetujemo vam, da za čez zimo oljko prestavite iz balkona v toplo notranjost stanovanja. 

Hitro rastoče zunanje lončnice: Adam oziroma Slonovo uho

Še ena rastlina za teraso, ki odlično uspeva tako v notranjih, kot tudi zunanjih prostorih, je rastlina Adam, znana tudi pod imenom Slonovo uho. Gre za zelo hvaležno in nezahtevno rastlino, ki je primerna tudi za tiste, ki nimajo časa za ukvarjanje z rastlinami in za začetnike v svetu zelenih lepotic. Adam rastlina je ime Slonovo uho dobila po zaslugi velikih listov, ki spominjajo na – ne boste verjeli – slonovo uho.  ?  Če iščete nezahtevne zunanje lončnice, ki poleg tega tudi hitro rastejo, je Adam zagotovo prava izbira. 

rastline-za-teraso-adam-v-loncu

Pa je primerna za vaš balkon? Adam bo pri vas uspeval, če:

✅  Mu lahko zagotovite temperaturi med 15 in 25 stopinj. 

✅  Se se šele spoznavate s svetom botanike in zelenih rastlin. 

✅   Želite hitro rastočo rastlino za na teraso. 

✅  Ima vaš balkon dovolj svetlobe, ki ni preveč direktna. 

Sivka na balkonu – dišeča, preprosta in lepa

Sivka v loncu je v zadnjih letih postala priljubljena balkonska dekoracija. Njen tipičen, a preprost videz se odlično poda v glinene lonce ali kamnite posode. ? S tem poskrbimo za naraven in nekoliko rustikalen pridih na balkonu ali terasi. Seveda pa sivka ne navdušuje samo s svojim videzom, ampak tudi z vonjem. Aromo sivke danes najdemo v številnih kozmetičnih pripomočkih in drugih produktih za sproščanje. In če je kakšen prostor namenjen sprostitvi, je to zagotovo terasa ali balkon. 

Sivka na balkonu je nezahtevna in bo lepo uspevala, če:

✅  Je vaš balkon dobro osvetljen s soncem.

✅  Ji boste zagotovili lahka in prepustna tla (lahko s pomočjo substrata).

✅  Jo boste postavili v odcedne lonce (da se v njih ne nabira voda in odvečna vlaga).

Ko zadiši jasmin …

Če želite, da na vašem balkonu ali terasi diši in hkrati cveti, je jasmin prava izbira. Obstaja več kot 200 vrst jasmina in od vrste je odvisno, kako natančno skrbeti zanj in kakšne pogoje zahteva. Vonj jasmina je zelo izrazit, nekaterim je všeč, drugim ne. Njegova aroma se pogosto uporablja v kozmetiki (kopalne soli, mila, aromaterapija, eterično olje …) in ima zdravilne lastnosti v primeru kašlja, menstrualnih bolečin, migrenah, nespečnosti … Če želite to cvetočo lončnico imeti na vašem balkonu, ji morate zagotoviti dovolj sonca in jo zaščititi pred vetrom in močnim dežjem.

Kakšne pogoje potrebuje jasmin?

Prostor z dovolj sončne svetlobe.

Zavarovan prostor pred vetrom in močnimi poletnimi nevihtami.

Pogosto zalivanje.

Dovolj velik lonec in oporo za hitrejšo rast.

jasmin-za-teraso

Kaj pa dišavnice? Timian, lovor in rožmarin

Ker želimo na balkonu pričarati sproščujoče vzdušje, so dišavnice obvezna izbira. Njihov vonj vas bo v trenutku popeljal v drug svet. Zelišča in dišavnice izločajo eterična olja in s tem poskrbijo za prijetno aromo v okolici. ? Poleg tega pa njihove arome tudi odganjajo mrčes in insekte. Skrb za dišavnice je razmeroma enostavna, poskrbite le, da v vročih poletnih dneh dobijo dovolj vode. Občasno jih obtrgajte, saj s tem spodbudite novo rast.

Dišavnice se bodo pri vas dobro počutile, če:

✅ Jim boste poleti zagotovili dovolj vode.

✅ Boste redno trgali vejice in listke za svežo rast.

✅ Jih boste čez zimo prestavili v notranje prostore.

Tropske zunanje rastline v loncih: Kokosova palma

Kokosova palma izhaja iz tropskega pasu, kjer velja za najpomembnejšo rastlino. Verjetno si lahko vsi naslikamo idilične prizore turkiznega morja, peščenih plaž in kokosovih palm, ki jih obdajajo … Ni čudno, da so ljudje za kokosovo palmo iznašli različne vzdevke: Drevo življenja, drevo tisočih rab in edino drevo, ki ga rabimo za življenje. No, vaša palma verjetno ne bo zrasla 100 metrov, a če iščete zunanje rastline s tropskih pridihom, je kokosova palma kar prava izbira. Ne pozabite:

✅ Njene liste je v poletnem času potrebno rositi na 3 dni.

✅ V višino zraste do 3 metre.

✅ Potrebuje veliko svetlobe, vendar ne direktne. 

✅ Minimalna temperatura pozimi je 16 °C, poleti pa 25 °C.

 

Sredozemske rastline za teraso: Kumkvat

Če iščete zunanje rastline v loncih, ki vas bodo spominjale na mediteranska poletja, vam bo morda všeč kumkvat (znan tudi kot “zlata pomaranča”). Je počasi rastoče zimzeleno drevo, za katerega so značilni oranžni plodovi, ki so nekakšna mešanica pomaranč in mandarin. Kumkvat zraste do 4 metre v višino (v naravnem okolju sicer do 8 metrov) in je lahko odlična popestritev vašega balkona ali terase. Kumkvat bo pri vas dobro uspeval, če:

✅ Mu lahko zagotovite veliko direktne svetlobe.

✅ Boste poskrbeli, da nikoli ni izpostavljen temperaturam, nižjim od 10 °C.

✅ Če mu boste zagotovili rahel in odceden substrat in ga redno zalivali.

 

mediteranske-rastline-za-balkon

Sredozemske rastline za balkon: Sobni mandarinovec 

Ko smo že pri agrumih, ne moremo mimo sobnega mandarinovca. Tudi ta spada med mediteranske rastline za teraso, nastal pa je s križanjem mandarine in kumkvata. Zanj so značilni mini plodovi oranžne barve, ki služijo kot okras. Ker izhaja iz sredozemlja, je ta rastlina navajena na veliko toplote in svetlobe. Če na spodnja vprašanja odgovorite pritrdilno, je prava izbira za vaš balkon ali teraso;

✅ Želite rastlino za balkon, ki zraste od 3 do 6 m visoko? 

✅ Je vaš balkon izpostavljen direktni sončni svetlobi?

✅ Mu lahko poleti zagotovite prostor z več kot 12 °C?

Preproste zunanje rastline v loncih: Taščin jezik

Za taščin jezik so značilni pokončni, koničasti listi z belimi lisami. Listi so ostri kot … No, saj veste – Taščin jezik. ? Spada med zunanje rastline, ki so zelo nezahtevne in dobro se bo počutila skoraj kjerkoli. Temperatura naj ne pade pod 10 °C, raje ima toplejša mesta (21 – 32 °C). To poleti seveda ni problem, pozimi pa jo enostavno premaknete v stanovanje. Ta zunanja rastlina v loncu je znana po čiščenju zraka in je zelo cenjena v feng šuju. Bo prava za vas?

✅ Zraste do 2 m v višino.

✅ Substrat naj bo zračen in odceden. Ko se posuši, je čas za zalivanje. 

✅ Raje ima toplejša mesta.

✅ Rastlina je toksična, zato jo odsvetujemo, če imate doma hišne ljubljenčke.

rastlina-tascin-jezik

Agava, ljubiteljica sonca

Agava prihaja iz vročih in sušnih predelov Amerike. Najbolj znana je po velikih, močnih in mesnatih listih, ki poskrbijo za nenavaden izgled rastline in ji dodajo prav poseben karakter. Koničasti listi, ki rastejo v obliki rozete, so mešanica modre in zelene barve. ? Rastlina agava raste počasi in lahko traja več desetletij, da agava popolnoma dozori. Nekatere vrste zrastejo tudi do višine 10 metrov, a vi raje izberite takšno, ki bo primerno velika (oz. majhna) za vaš balkon. Ne pozabite:

✅ Agava potrebuje sončno svetlobo in ne prenaša temnih predelov.

✅ Najbolje se počuti pri temperaturah, višjih od 20 stopinj.

✅ Za zalivanje potrebuje srednje veliko vode, predvsem v “mladih letih”.

Tako, spoznali ste nekaj trenutno najbolj priljubljenih zunanjih lončnic za balkon. Prepričani smo, da ste med njimi našli kakšno idejo za popestritev vašega balkona ali terase. Vse omenjene zunanje rastline v loncih lahko naročite preko spleta, dostavimo pa jih na katerikoli naslov v Sloveniji. ?

Uživajte ob pogledu nanje, ko srkate jutranjo kavo. Spočijte si oči na zelenih listih po napornem dnevu v službi. Občudujte jih, ko na topel poletni večer nazdravite s kozarcem vina … Da ne dolgovezimo: Želimo vam veliko nepozabnih trenutkov v družbi zelenih lepotic! ? Pa ne pozabite nam poslati kakšne fotke vašega balkona na Instagram. 

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.