MATERINSKI DAN
Praznik brezpogojne ljubezni

Materinski dan je zadnji v nizu marčevskih praznikov. Zdi se, da ni bolj prazničnega meseca od marca. No, z izjemo decembra. Kot bi pomlad prebudila v nas potrebo po izkazovanju ljubezni in spoštovanja: dan žena, dan mučenikov, gregorjevo, začetek pomladi in materinski dan. Toliko priložnosti, da delimo ljubezen.  ❤️

Obožujem vse priložnosti, ko lahko nekomu dam vedeti, kako pomemben del mojega življenja je. Mu z drobno pozornostjo pokažem, da bi bil moj svet brez njega drugačen. Ne nazadnje to rada pokažem tudi moji največji inspiratorki: naravi. Prav narava je mnogokrat “kriva” za vse kreacije in šopke, ki jih dobijo mame za materinski dan. Pravijo, da sta mama in narava prvi in najbolj pristni navdih življenja. Se strinja še kdo?

Letos sem se obeleževanja marčevskih praznikov lotila še na malo drugačen način. Tudi razmišljanja o tem, katera so tista darila za materinski dan, ki najlepše izkažejo hvaležnost, imajo zgodbo in lepo sporočilo. Radovedna, kot sem, me vedno zanima, kako praznike dojemajo drugi, kakšen odnos so skovali z določenim, kateri jim je najljubši.

Le kdo bi lepše opisal občutja ob materinskem dnevu kot mamice, ki jim življenja krojijo mali korenjaki in med njimi so tudi take, ki jih je prav vloga mame poklicala na novo, uspešno poslovno pot.

Pogovarjale smo se o tem, kako se počutijo v vlogi mame, kako je vloga mame vplivala na njihov posel, kakšen odnos imajo do materinskega dne in ali obstaja darilo za materinski dan, ki jih je popolnoma prevzelo, pa tudi kaj same poklanjajo mamam za njihov praznik. Razkrivam mamice, ki so se odzvale mojemu povabilu in mi z veseljem podale svoj pogled na praznik mam.

HVALA VAM!

[V njihove odgovore nisem posegala, objavljeni so v originalu.] 

Eva Ahačevčič Pakiž [Love, Eva]

materinski-dan-love-eva-1

Kako se počutiš v vlogi mame – kaj ti je dala, kaj vzela?

Vloga mame je zagotovo tista, ki mi največ pomeni in me vsakodnevno navdaja s ponosom. Jo bom zelo kmalu kar podvojila. Seveda je to vloga, ki nosi s seboj tudi veliko mero odgovornosti in prilagajanja, močne živčke in vsakodnevne izzive, a ga ni lepšega kot biti mama in malemu bitjecu ves svet.

Kako je tvoja vloga mame vplivala na tvoj posel – ga je spremenila, preoblikovala, oplemenitila?

Vsekakor ga je spremenila.
Pridejo dnevi, ko zaradi te vloge za posel skoraj nimam časa. So dnevi, ko me ravno ta vloga navdihuje in mojemu ustvarjanju doda nove dimenzije.

Kakšen je tvoj odnos do materinskega dne. Se ti kot praznik zdi pomemben, že preveč komercialen mogoče. Ga praznujete skupaj z družino?

Meni se zdi to nadvse lep praznik, a da bi ga kaj posebej praznovali, to ne. Jaz svoji mami na ta dan sicer poklonim kakšen šopek, najbrž bodo v vrtcih in šolah na to začeli opominjati tudi moje otroke in se me bodo na ta dan spomnili s kakšno risbico, travniškim cvetjem ali pesmico. Teh časov se nadvse veselim.

Se obdarujete?

Kot rečeno: jaz svoji mami podarim kakšno pozornost, največkrat šopek cvetja.

Darilo za materinski dan, ki te je popolnoma prevzelo?

Lani sem od takrat 2 leti stare hčerke prejela prvo darilce za materinski dan – glinen obesek v obliki rožice, ki ga je izdelala v vrtcu.

Kaj ti podariš svoji mami za materinski dan?

Šopek cvetja ali kakšno drugo pozornost, v kolikor vem, da si česa želi (kozmetika, parfumček, kak dodatek za dom)Rože so najvišje na seznamu daril za materinski dan – tudi na tvojem? Vsekakor!

Ajda Rotar Urankar  [Minimellows: Butična trgovinica za dojenčke in malčke]

materinski-dan-ajda-rotar-urankar

Kako se počutiš v vlogi mame – kaj ti je dala, kaj vzela?

Odprla mi je čisto neka nova obzorja. Ne samo neko popolnoma drugo vrsto ljubezni, nekako je kot bi se mi odprla vrata v čisto nov svet.

Kako je tvoja vloga mame vplivala na tvoj posel – ga je spremenila, preoblikovala, oplemenitila?

Če ne bi postala mami, ne bi zaštartala svoje blagovne znamke Minimellows. Dobesedno. Ker se je najprej začelo čisto kot polnjenje prostega časa in želja po tem, da za svojega otroka naredim nekaj, kar bo vrhunske kvalitete. Šele čez čas je to prešlo v svojo znamko, ki je zdaj celo na Dunaju v otroškem muzeju. Čeprav otroci zahtevajo kar nekaj energije, je veliko več tudi dajo. Odkar sem mami imam na trenutne občutek, kot da imam super moči, haha 🙂

Kakšen je tvoj odnos do materinskega dne. Se ti kot praznik zdi pomemben, že preveč komercialen mogoče. Ga praznujete skupaj z družino? Kaj ti podariš svoji mami za materinski dan?

Rože so najvišje na seznamu daril za materinski dan – tudi na tvojem?V teh časih je tako ali tako že vsaka stvar skomercializirana, se mi zdi pa lepo, da praznujemo materinski dan. Jaz svoji mami ponavadi podarim šopek, ker sem ga najbolj vesela tudi sama. Rože so mi res tako lepe in vsak razlog, ki ga lahko najdem, da jih kupim, ga izkoristim 🙂

Hajdi Korošec Jazbinšek [Otroška trgovina Hajdi.si]

materinski-dan-hajdi-1

Kako se počutiš v vlogi mame – kaj ti je dala, kaj vzela?

Vloga mame je velika učiteljica moje osebne rasti. Naenkrat prevzameš največjo življenjsko odgovornost, ki se imenuje mama.
To je tako močna beseda, za njo se skriva toliko lepega, toliko čustev in na drugi strani toliko strahu, dvomov in napak. Malo se govori o slednjih. In sama sem bila kot novopečena mama tolikokrat potolčena zaradi spremljanja teh super mam, pri katerih je izgledalo vse tako popolno, da vse delajo tako enostavno z nasmehom… meni pa včasih ni šlo in zato sem se velikokrat počutila nesposobno v tej vlogi. Ampak ni bilo prav, da sem se tako počutila, ker popolnosti ni. Včasih si super, včasih na dnu in to je življenje. Vsi se tako počutimo – tudi super mame. Pomembno je, da se zavedamo kot mame, da delamo vse kar lahko in da ob tem ne pozabimo nase. Tudi to se mi je zgodilo. Ta vloga me je tako potegnila vase, da sem pozabila na sebe, na svoje potrebe, na svoje želje. In tudi tukaj sem kmalu spoznala, da če skrbiš zase, za svoje počutje to ni sebičnost ampak nuja, saj če se dobro počutiš v svoji koži bolje funkcioniraš na vseh področjih, tudi na najbolj pomembnem – v vlogi mame.

Kako je tvoja vloga mame vplivala na tvoj posel – ga je spremenila, preoblikovala, oplemenitila?

Zame je bilo materinstvo ključno pri moji samostojni poti. Namreč, ko sem zanosila, dejansko v Sloveniji butične ponudbe za dojenčke ni bilo. To me je precej presenetilo in mi hkrati dalo tudi poslovno idejo, da to ponudbo Slovenija potrebuje, saj smo slovenke izjemno modno ozaveščene in da bomo želele lepe in kvalitetne stvari ne samo zase ampak predvsem tudi za svoje dojenčke. Moj mož je po poklicu sistemski administrator in takrat je vodil svoje podjetje, ki se je ukvarjalo s hostingom spletnih strani. Jaz pa sem bila v času nosečnosti zaposlena v banki kot komercialist za pravne osebe. V času porodniške sem veliko naročala iz tujine in Urban mi je za rojstni dan kot sistemc podaril domeno hajdi.si. Takrat si niti predstavljala nisem kam bo to vodilo in še sedaj se velikokrat uščipnem da preverim ali sanjam ali je to resničnost. Ko je Dante spal sem vnašala vse te lepe izdelke in začetki so bili težki ampak v letu porodniške sem morala sprejeti zelo težko odločitev – pusti lepo situirano službo na banki in oditi svojo pot ali ostati. Odločila sem se za svojo pot in to je bila najtežja ampak najboljša odločitev v mojem življenju. Svoje delo imam res zelo rada in vsako jutro grem v službo z nasmehom.

Kakšen je tvoj odnos do materinskega dne. Se ti kot praznik zdi pomemben, že preveč komercialen mogoče. Ga praznujete skupaj z družino?

Lepo je da imamo ženske praznik, ampak meni je praznik vsak dan, ko se mi otrok stisne v objem, ko mi reče da me ima rad, ko ga gledam kako napreduje, raste…. To so tiste stvari, ki so pomembne. Seveda pa sem neizmerno vesela in ponosna, ko mi zdeklamirata pesmico in prineseta rožice. To so tisti lepi trenutki, ko vidiš da tudi oče vzgaja sinova v gentlemana in jih uči lepih manir. Zagotovo je zame ena lepših spoštovanje žensk. Se obdarujete?Dante in Evan mi vedno narišeta kaj lepega, Urban poskrbi za rože in vsako leto me z rožo obdari tudi moj oči. To je ena takšna lepa navada in spoštljiva gesta v kateri ne vidim nič slabega in je čudovita tradicija, ki ženskam pričara nasmeh in včasih tudi solze sreče na obraz. Ne zdi se mi skomercializirana v kolikor je srčno podana.

Darilo za materinski dan, ki te je popolnoma prevzelo?

Ne bom pozabila, ko mi je Dante pri treh letih zdeklamiral Srček vroč imam, komu naj ga dam. Tebi draga mami ker te rad imam. Potem mi je podaril rože in me objel. Še sedaj imam shranjen ta posnetek, ki me vedno gane do solz.

Kaj ti podariš svoji mami za materinski dan?

Moja mami obožuje rože. To imamo v družini, saj se spominjam tudi svoje babice, ki je urejala ogromen vrt za celoten blok. Vedno je dobivala lokalna priznanja za lepo urejenost svojega botaničnega vrta. Tako tudi sama svoji mamici vedno podarim rože.

Rože so najvišje na seznamu daril za materinski dan – tudi na tvojem?

Vsekakor, rože se upanje ki cveti kakor cvet.

Anja Oman Mamina Maza | Blog & Portal za starše in bodoče starše

materinski-dan-anja-oman

Od takrat, ko sem prvič postala mamica (7 let nazaj), do danes se je družbeni pogled na materinstvo zelo spremenil. Danes se veliko govori o tem, česa vsega potem ne moreš, kaj vse ti materinstvo vzame. To se mi zdi zelo strašljivo. Meni je materinstvo več dalo kot vzelo. Zaradi materinstva sem bolj samozavestna, močnejša, bolj pogumna, bolj izkušena, moje življenje je polno ljubezni, smeha, akcije, sreče. Zaradi materinstva sem začela pisati svoj blog in se dodatno izobraževala na športnem področju, oboje je danes moja služba. Zaradi materinstva sem spoznala ogromno čudovitih ljudi in doživela mnogo trenutkov, ki jih sicer ne bi. Ni vedno lahko, je pa absolutno vedno vredno. Materinski dan praznujemo v zelo skromni verziji hehe, ponavadi dobim kakšno krasno otroško umetnino, kaj več pa ne praznujemo. Bolj se mi zdi, da je to dan, ko si mame med seboj namenimo kakšno lepo besedo, kakšno presenečenje, si povemo, da nismo same in bolj kot čaščenje matere praznujemo materinstvo v vsej svoji celoti, od težkega do lepega. Je pa materinskio dan s šopkom rož zagotovo še lepši.

Tamara Buh Na tapeti

Šele zdaj razumem, kaj pomeni, da se z rojstvom otroka rodi tudi mama. Ta vloga mi je dala povsem novo perspektivo življenja, moje prioritete so se seveda prerazporedile. Sedaj veliko bolj cenim svoj prosti čas in ga znam bolje izkoristi – najbrž, ker ga imam bistveno manj kot prej. Zagotovo mi manjka kakšna ura spanja, po drugi strani pa sem vsak dan nagrajena, ko me drobne ročice objamejo in privijejo k sebi. Včasih je naporno, vendar je materinstvo kjub temu nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo v življenju. Materinska vloga je vsekakor zaznamovala tudi moj blog Na tapeti, kjer prepletam lifestyle teme s tematikami o malčkih. Začela sem raziskovati otroške recepte, sodelovati z nekaterimi podjetji z otroško opremo in ob tem spozala tudi nekaj krasnih mamic, s katerimi se pogosto slišimo, si med seboj pomagamo z nasveti in si stojimo ob strani. Materinski dan je bil zame že od nekdaj eden najlepših praznikov, zdaj pa še toliko bolj. Zdi se mi pomembno, da se na svoj način zahvalimo mamam, babicam, prababicam. Prav vsaka ima v življenju otroka neprecenljivo vlogo in prav je, da njihovo delo vsaj enkrat na leto na glas pohvalimo in se jim zahvalimo, četudi “samo” s preprostim šopkom rož. Na koncu ta šopek prinese toliko enega veselja, potrditve in sreče, da bi ga bilo škoda ne podariti. Najlepše darilo zame osebno je vedno šopek v kombinaciji s kakšno osebno pozornostjo, pa naj bo to iz srca napisana voščilnica, otroška risbica, uokvirjena fotografija. Male stvari, ki pobožajo dušo in pustijo velik pečat.

Lara Nastran Romeo, Julija & co.]

masterinski-dan-lara-nastran

Morda se sliši klišejsko, ampak meni je vloga matere življenje zasukala za 180 stopinj – in to v pozitivnem smislu. Včasih se mi je zdelo noro, da lahko neka sposobna mlada ženska reče, da je otrok njen največji dosežek, zdaj pa vsak dan znova kipim od ponosa ob (za zunanjega opazovalca) najbolj banalnih dosežkih, kot je recimo prva prebrana beseda ali pa naciljana kahlica. Edina stvar, na katero sem se morala na začetku res privaditi, so določene omejitve. Prej leta in leta živiš samo zase, ko greš v trgovino pograbiš ključe in denarnico, zdaj pa je naenkrat to cel podvig, saj rabiš previjalno torbo, pa lupinico, tetra pleničko, dudo… dojenček s seboj prinese ogromno logistike, ki jo moraš pač vzeti v zakup v zameno za vse tiste luštne trenutke. Prav nosečnost in kasneje porodniška sta bila odločilna za moje delo v marketingu, saj sem imela posledično več časa za tovrstno udejstvovanje (Julija je bila res dojenček, ki je 20 ur na dan samo spal) in iz tega je povsem spontano nastala ena krasna zgodba, ki se piše še danes. Materinski dan sem vedno praznovala, morda še toliko bolj zagreto, ko je umrla moja mami in sem namesto njej nosila rožice babicam. Zaenkrat se mi zdi veliko manj skomercializiran kot Valentinovo ali Božič, morda zato, ker ga v ZDA ne praznujejo istočasno kot mi in je za moje pojme še uspel ohraniti malo pristnosti, nekako tako kot pust. Ko enkrat izgubiš mamo se zaveš, da so nam kar nekako samoumevne, dokler so tukaj, ker smo vajeni, da so tiste, ki skrbijo za nas in ne obratno – prav zato upam, da bom to lepo tradicijo prenesla tudi na svoje otroke saj vem, da bi/bo tudi meni ena sama malenkost na ta dan ogromno pomenila. Za materinski dan mi je lani Julija prvič narisala slikico in skupaj z Jakom pripravila zajtrk v postelji ter prinesla rožice, kar je bilo za moje pojme nekaj najlepšega, kar sem kdaj doživela. Sama sem na ta dan svoji mami, babicama in kasneje še tašči vedno podarjala rožice, ponavadi takšne v lončkih, saj so jih potem še lep čas spominjale na to pozornost, jaz pa se veliko bolj razveselim lepega, razgibanega šopka.

Alja Perne THE BASE LABEL]

materinski-dan-alja-perne

Kako se počutiš v vlogi mame – kaj ti je dala, kaj vzela?

V vlogi mame se počutim odlično in zame je biti mama najlepša služba na svetu. Vzame kar nekaj časa in biti mama je naporno, ampak te izpopolni. Vzame ogromno energije, hkrati pa te otrok napolni z energijo.Kako je tvoja vloga mame vplivala na tvoj posel – ga je spremenila, preoblikovala, oplemenitila?Mogoče podzavestno razmišljam drugače, ustvarjam drugačne vsebine in produkte, zavestno pa se mi zdi da pri poslu ostajam enako fokusirana. Verjetno boljše upravljam s svojim časom, ker ga je zdaj manj in moram biti bolj produktivna.

Kakšen je tvoj odnos do materinskega dne. Se ti kot praznik zdi pomemben, že preveč komercialen mogoče. Ga praznujete skupaj z družino?

Jaz imam rada praznike, četudi so komercialni. Nisem ena tistih, ki namenoma bojkotira Valentinovo in ostale praznike, ker zakaj bi točno na tisti dan kupil rože. Seveda si vsak dan lahko povemo da se imamo radi, ampak zakaj pa nebi 1x letno to osebo dodatno razveselili in ji posvetili nekaj pozornosti. Jaz praznujem vse 🙂 Za materinski dan kupim mamici in babici rožice, vsako leto, praznujemo pa tako da se ženske/mamice malo pocrkljamo – mogoče s kakšno tortico, šopkom, dobro predstavo.

Se obdarujete?

Ja, z rožicami :)Darilo za materinski dan, ki te je popolnoma prevzelo?Za razliko od mene, moj mož ni najbolj naklonjen praznikom :D, tako da nekih posebnih daril ne dobim, niti mi niso tako pomembna. Dovolj mi je že če skuha kosilo namesto mene.

Kaj ti podariš svoji mami za materinski dan?

Rožice 🙂

Rože so najvišje na seznamu daril za materinski dan – tudi na tvojem?

Definitivno.

Antea Mramor Bitenc

materinski-dan-antea-bitenc

Kako se počutiš v vlogi mame – kaj ti je dala, kaj vzela?

Vloga mame me je definitivno spremenila. Spremenila v smislu, da sem začela na stvari gledati iz popolnoma drugačne perspektive. Veliko več pozitive, mirnosti in razsodnosti premorem.

Kako je tvoja vloga mame vplivala na tvoj posel – ga je spremenila, preoblikovala, oplemenitila?

Ravno pri poslu mi je materinstvo dalo zagon in samozavest, ki ju prej nisem imela. Znam se postaviti zase in ker posledično delam, kar me razveseljuje pod pogoji, ki sem si jih izborila, v poslu uživam.

Kakšen je tvoj odnos do materinskega dne. Se ti kot praznik zdi pomemben, že preveč komercialen mogoče. Ga praznujete skupaj z družino?

Na praznike načeloma ne gledam komercialno, ker vsi prazniki pri nas pomenijo družino. Tako da tudi če so skomercializirani nimam nič proti temu, ker to navsezadnje pomeni, da bomo preživljali čas z družino, hehe 🙂 Se mi pa materinski dan zdi pomemben ja, mame si zaslužijo svoj dan.

Se obdarujete?

Obdarujemo se, ampak z malenkostmi in malimi pozornosti. Edino če ima ravno Uroš v mislih kakšno grande romantično presenečenje. Temu se nikoli ne upiram, heeh 🙂

Darilo za materinski dan, ki te je popolnoma prevzelo?

Iskreno, darila se nobenega ne spomnim, spomnim pa se, ko sem prvič jaz praznovala materinski dan in to je bil res poseben občutek. Takšen, navdan s ponosom in srečo.

Kaj ti podariš svoji mami za materinski dan?

Vedno rože.

Rože so najvišje na seznamu daril za materinski dan – tudi na tvojem?

Da, tudi na mojem. Nekaj je v rožah.

Eva Birsa Evitas, otroška spletna trgovina]

materinski-dan-eva-birsa

Kako se počutiš v vlogi mame – kaj ti je dala, kaj vzela?

V vlogi mame se počutim včasih utrujeno in z občutkom, da stvari niso pod nadzorom, po drugi strani pa mi je materinstvo prineslo ogromno samozavesti in neke posebne energije, da zmorem vse. Seveda pa mi je prineslo spoznanje kaj nepopisna in brezpogojna ljubezen sploh pomeni Kar mogoče na trenutke pogrešam, je ta brezskrbnost, ko je bila edina skrb sam zase, ampak tudi to še enkrat pride, ko otroci odrastejo.

Kako je tvoja vloga mame vplivala na tvoj posel – ga je spremenila, preoblikovala, oplemenitila?

Evitas najverjetneje nebi obstajal, če nebi po prvi nosečnosti bila v iskanju za novimi in čudovitimi izdelki, ki so dane sna voljo v naši spletni trgovini Zagotovo se je moje življenje korenito spremenilo in obogatilo, lahko rečem, da mi en dan ni enak in mi nikoli ni dolgčas, v delu neizmerno uživam in tudi biti mama me dan za dnem opominja kaj je v življenju zares pomembno.

Kakšen je tvoj odnos do materinskega dne. Se ti kot praznik zdi pomemben, že preveč komercialen mogoče. Ga praznujete skupaj z družino?

Praznikov pri nas ne praznujemo, meni osebno je preveč skomercializiran, mogoče tudi zaradi tega, ker ga sami izpostavljamo na tak način. Ne vem, nasploh mi ti določeni datumi neki praznikov niso preveč pri srcu oz. jih ne posebej obeležujem.

Se obdarujete?

Pri nas doma ne, imamo raje bolj spontana darila.

Darilo za materinski dan, ki te je popolnoma prevzelo?

Žal nimam v spominu, da bi me kakšno darilo za materinski dan prevzelo. Lepo je, ko od otrok dobim pozornost iz vrtca in mi je to čisto dovolj.

Kaj ti podariš svoji mami za materinski dan?

Se ne obdarujemo, ker si že med letom izkazujemo pozornost s tem, da si vzamemo čas za druženje in pogovor.

Rože so najvišje na seznamu daril za materinski dan – tudi na tvojem?

Če bi morala zbirati, si mislim da je to ena take čudovita pozornost, ki jo je vsak vesel

Urška Repnik Veva, spletna šola za straše]

materinski-da-urska-repnik

Četudi se sliši klišejsko, je na svetu ni težje in hkrati lepše vloge kot biti mama. Naenkrat moraš zapustiti “varno”, “znano”, odpre se ti pa čisto nov svet. Na začetku mi je bilo noro težko, sem pa sčasoma odkrila, da je tudi izjemno lepo in sem prav zaradi svojih otrok odkrila tudi svoje poslanstvo (ki je svetlobna leta od študija :)) in ustanovila tudi poslovno zgodbo. Zdaj z zagotavljanjem znanja in nudenjem podpore pomagam drugim mamam, da ne rabijo iti čez vse izzive, ki so čakali mene.Pri nas smo vedno praznovali materinski dan s kakšnimi malenkostmi, ampak zdaj, ko sem sama mama, šele razumem, v čem je bistvo. Odkar pa sem prisostvovala pri porodu moje prijateljice in videla to izjemno moč ob prehodu, pa gledam na ženske in mame še toliko drugače. Tako da letos se bom svoji mami definitivno priklonila bolj in bolj iskreno kot leta poprej :)Mene za darilo najbolj prevzamejo risbice mojih otrok, ko kaj še dopišejo ali pa mi povedo, da me imajo radi. To mi je čisto dovolj. In povsem zadovoljna sem z dobro čokoladno torto in z rožami. To sta se zdaj naučila tudi že hčerka in sin – da je mami najbolj srečna in zadovoljna, ko ji kdo prinese lep šopek rož.Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.