Rože za dan žena:
z nabojem poguma in strasti!

Rože za dan žena naj govorijo jezik poguma, svobode in enakopravnosti.

Rože za 8 marec

Tako kot 8. marec – mednarodni dan žensk opominja na borbenost vseh pripadnic nežnejšega spola za ekonomsko, socialno in politično enakopravnost, tako naj rože za dan žena sporočajo, kako zelo vredno je biti ženska, nositi hlače in se svobodno izražati.

Za pogum vseh deklet, žen, mam naj bodo rože za 8. marec le eden izmed opomnikov, koliko spoštovanja si zasluži ona in vse njene prednice, ki so tlakovale pot nam – ženskam, ki danes pogumno segamo po svojih sanjah.

Zato danes nekaj več o pomenu in barvah rož, ki jih pripadnicam ženskega spola velja pokloniti ob njihovem prazniku, ki ga mimogrede, beležimo od leta 1907. Pomisli, kako dolgo je trajalo, da smo leta 1945 dokončno dobile tudi volilno pravico!

Ok, zdaj pa k rožicam!

Pomen rož, barve in števila

O tem si zagotovo že veliko prebral/a, pa vseeno – misliš, da je res število rož, ki jih podarimo, odraz tega, koliko nam oseba pomeni? Je res, da rdeča barva nosi le eno sporočilo – ljubim te? Se res pomen tulipana povezuje s slavo?

Vse ti povem.

Barve rož za 8. marec

Precej “normalno” je postalo, da so rože za dan žena, ki jih poklanjamo rdeče barve. Drži tudi, da rdečo največkrat povezujemo z barvo ljubezni. A, rdeča je barva strasti, želje in moči – brez njih se enakopravnost žensk ne bi zgodila.

V rožah oranžnih tonov se razkriva sporočilo jasnosti in ponosa. So polne energije in veselja do življenja. Kot ženska energija, ko ji pustimo prosto pot.

Tudi z rumeno ne zgrešimo – sreča, veselje in prijateljstvo.

Sama, ko izbiram rože za 8. marec, največkrat posegam po zgornjih 3 barvah – saj je njihova moč že na videz tako očitna. Seveda, pa ne gre niti mimo rožnatih in vijola tonov.

Barve rož dan žena

Cvetje v rožnati barvi simbolizira milino, nežnost in srečo, hkrati pa nosi sporočilo veselja, mladosti in nežnosti. Zelo primerne rože za dan žena so tudi tiste v vijola odtenkih, saj jim pripisujemo pomen dostojanstvenosti, ponosa in uspeha.

Kaj pa bela ali modra? Mogoče jih raje podarimo ob kakšni drugi priložnost.
Zelenje pa lahko dodajamo šopkom, saj je zelena barva odraz optimizma.

Katere rože za dan žena izberem jaz?

Ko izbiramo rože za 8. marec smo še vedno precej klasični (ali spet moderni, zdaj, ko je retro v modi?). Všeč so nam vrtnice in nageljni. Ker pa z marcem že vonjamo pomlad se seveda aktualni tudi tulipani in narcise. Vedno bolj oboževane pa so ranunkule.

Posamezen cvet ali bogat unikaten šopek – kot že slišano, ni pomembna velikost, pač pa sporočilo, ki ga prinašate – in kot zapisano že v prvi povedi današnjega zapisa: rože za dan žena naj govorijo jezik poguma, svobode in enakopravnosti.

Večne – če izbereš suho cvetje

Zakaj bi se nagibali h klasiki, če pa je sodoben trend suhega cvetja popisan s toliko ljubezni, elegance in lepote?

Suho cvetje dan žena

Če so se naše prednice borile za enakopravnost pravic z moškimi, se danes vsi skupaj lahko borimo proti uničevanju našega planeta in zavzamemo držo k trajnostnemu in ekonomsko boljše stoječemu planetu. Da bi zmanjšali odpadke in se oddaljili od uporabe kemičnih in sintetičnih izdelkov. In še bi lahko naštevali …

Korak bližje temu je tudi izbira trajnostnega cveta, to je suhega cvetja.

Izven okvirjev – rože za dan žena v okvirju

V Sanjskem šopku smo pripravili mini serijo dekoracij za ženske, ki jim pripadajo udarne, pozitivne misli, v kombinaciji s suhim cvetjem. Venčki v okvirju & šopki v okvirju so darila, ki jim niso šteti dnevi. So lep izraz tistega, kar ženska mora slišati – da je lepa, dovolj dobra, da nam njen nasmeh polepša dan.

Kaj pa cvetlične delavnice?

Nekaj novega v Sloveniji ti predstavljam. To so Flower Therapy cvetlične ustvarjalnice. Delavnice oz. raje jim pravim ustvarjalnice so nastale, ker vem (in tako pravi tudi stroka), da je ustvarjanje s cvetjemp omirja telo, misli in duha. To je čas, namenjen tebi, no ali osebi, ki ji mesto na delavici podariš. Navdihujejo, pomirjajo in zmanjšujejo stres; vse to se zgodi, ko združimo cvetje, moč dotika in tvoj kreativni naboj kot izrazno sredstvo.

Če te zanima več, te povabim, da si več prebereš TUKAJ. In ti še prišepnem, da je to odlična ideja za darilo vsaki ženski.

Rože za dan žena

Skratka … Sporočam ti, naj rože za 8. marec nosijo poseben naboj, s katerim ženski, ki ji cvetje poklanjaš, sporočaš, kako zelo pomembna in edinstvena je. Brez žensk bi bilo vse drugače. Zato – praznujmo 8. marec kot se spodobi.

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.