Kaj imajo skupnega SVEŽ ŠOPEK, aspirin, bakreni kovanci in vodka?

SVEŽ ŠOPEK v trenutku izboljša razpoloženje. Znanostveno je dokazano, da v nas vzbudi navdušenje, veselje in hvaležnost – bodisi, da smo ga dobili v dar od nam ljube osebe, ali pa smo si ga preprosto podarili sami sebi.

Da vam bo pogled na šopek čim dlje v zadovoljstvo, imam za vas: nekaj preprostih trikov, kako šopku ohraniti obstojnost in svežino.

 

Metka in svež šopek
Ko v svoj dom prinesemo rože, te popestrijo prostor in vanj vnesejo barve, življenjsko energijo in toplino.

Če želite ta občutek ohraniti čim dlje, ni dovolj, da cvetje zgolj postavite v vodo in ga tam pustite, ampak morate zanj tudi ustrezno poskrbeti. V nasprotnem primeru bo od njega kaj kmalu ostala le še uvela in posušena senca tistega, kar vas je sprva osrečevalo.

 

Svež šopek spada v čisto (in ustrezno) vazo

Pred tem ga seveda odvijte – odstranite ovojni papir, vse mrežice in ostale dodatke, ki sicer polepšajo darilni šopek, vendar v vazo z vodo ne sodijo.

  • Kakšna je prava vaza?
    Keramika ali steklo? Odvisno od vašega okusa, vendar, če že govorimo o tem, kako podaljšati življenjsko dobo šopka, morda ni odveč namig – v stekleni vazi boste hitreje opazili, da je voda umazana, kar vas bo spomnilo, da jo morate zamenjati.
  • Velikost vaze?
    Lažje, bolj krhko cvetje spada v višjo vazo, močne cvetove pa odrežite na kratko dolžino in jih postavite v nižjo vazo, kjer bodo imeli dodaten prostor za razprostiranje in cvetenje.
  • Velikost odprtine?
    Če je preozka, so lahko cvetna stebla utesnjena, ali nasprotno, če je ustje vaše vaze preširoko, aranžma ne bo imel nobene oblike in bodo rože kar »plavale« v vazi vsaka po svoje.

OČISTITE VAZO, preden vanjo vstavite cvetje.
To lahko storite na klasičen način z detergentom, vročo vodo in posebno gobico, oziroma jo namesto vas opere pomivalni stroj. Izberete pa lahko tudi bolj naraven in ekološki način, vse kar potrebujete je tableta za čiščenje zobne proteze. Ja, prav ste prebrali. Če imate še vedno vse svoje zobe, je naslednja rešitev riž – tega pa zagotovo imate! ?

Mali triki, veliki uspehi:
V vazo nalijte vodo in vanjo potopite tableto za čiščenje zobne proteze. Vse skupaj pustite čez noč, zjutraj pa tekočino odlijte in vazo splaknite z vročo vodo. Kot nova bo!

Enako lahko naredite z rižem – vazo do polovice napolnite z vročo vodo in nekaj detergenta. Nato vanjo stresite približno 60 gramov riža, jo pokrijte in dobro pretresite. Pustite stati nekaj časa, da se umazanija razgradi, ponovno pretresite, sperite s toplo vodo in že je nared za domovanje vašega čudovitega šopka.


Odrežite stebla

✂ Še preden rože postavite v vazo, obvezno odrežite spodnji del stebla – od 2 do 3 cm stebla, pod kotom 45 stopinj.

 

Šopku spodreži stebla

 

S tem povečate površino in omogočite večji pretok vode v samo steblo. Če bi odrezali naravnost, bi se steblo dotikalo tal vaze, kar bi pomenilo, da voda vanj ne bi mogla prehajati. Najbolje je stebla prirezati vsakič, ko zamenjate vodo. Najčistejši rez boste naredili z vrtnimi škarjami ali ostrim nožem.

Prve tri minute so ključne!
Spodrezano steblo se po treh minutah zasuši, kar rastlini prepreči absorpcijo vode. Če niste tako vešči rezanja, odrežite stebla pod tekočo vodo in tako preprečite sprotno sušenje.

Dodaten nasvet: Tekoča voda vam lahko pomaga pri še eni morebitni zagati. V stebla nekaterih rož se lahko zataknejo zračni mehurčki, kar blokira pretok vode. Da to preprečite, odrežite cvetna stebla pod odprto pipo. 

 

Odstranite liste pod vodno gladino

Na tistem delu stebla, ki je potopljen v vodi, je potrebno odstraniti vse liste.

 

Svež šopek v vodi

 

To ne bo le izboljšalo videza vašega šopka, temveč tudi preprečilo rast bakterij. In če ni bakterij, voda dlje časa ostane čista in brez neprijetnega vonja. V izogib bakterijski gnilobi morate tudi po začetnem obrezovanju cvetje vsak dan preverjati in redno odstranjevati odmrle zelene ter cvetne liste.

Še ena skrivnost: Pri cvetovih vrtnic boste lahko opazili nekaj razbarvanih zunanjih cvetnih listov. Slednji so pravzaprav zaščitni in varujejo notranje cvetne liste. Dva ali tri zunanje cvetne liste lahko brez skrbi že na začetku odstranite in s tem omogočite cvetu vrtnice pot na svobodo. 

 

Svež šopek bo srečen v sveži vodi

 Vazo napolnite s svežo vodo do dveh tretjin, najbolje mlačne.

 

Svež šopek

 

Malo toplejša voda bo spodbudila odpiranje cvetov. Če želite rezano cvetje ohraniti pri življenju dlje, uporabite hladnejšo vodo. Slednjo uporabite predvsem pri čebulnicah, pri katerih želimo počasnejše odpiranje listov, saj je to povezano z naravnimi pogoji cvetenja teh rastlin.

Prav tako bodite pri temperaturi vode pozorni na trdoto stebla – trše in bolj olesenelo steblo potrebuje več in toplejšo vodo, medtem ko mehkejša stebla delujejo ravno obratno. Ta bodo bolje uspevala v manjši količini hladnejše vode. Če imate šopek sestavljen iz mešanega cvetja – z vodo sobne temperature ne morete zgrešiti.

Vodo menjajte redno

Žejne rože so mrtve rože – zato pogosto preverjajte nivo vode. Drugi dan po postavitvi šopka v vazo, vodo samo dolijte. V celoti jo zamenjajte šele tretji dan. Tako boste najbolje izkoristili hranila in dodatke.

Na dva ali tri dni zamenjajte umazano vodo s svežo, očistite iz vaze vso umazanijo in obloge ter ponovno odrežite stebla po zgoraj opisanem postopku.

 

Rože nahranite: z bakrenimi kovanci?

Ste že slišali, da sta svež šopek in aspirin dobra zaveznika? Ali pa dodajanje sladkorja, kovancev ali celo vodke vaši cvetlični vodi?
Oglejte si seznam vsakodnevnih pripomočkov, ki pomagajo pri podaljševanju življenjske dobe rezanega cvetja.

 

Svež šopek in kovanci

 

⇾ Jabolčni kis ali limona + sladkor + belilo
V vodo zmešajte dve žlici jabolčnega kisa ali soka limone in dve žlici sladkorja. Kis deluje protibakterijsko, sladkor pa predstavlja dodatno hranilo za rože. Zraven dodajte še čajno žličko belila, ki pomaga v boju proti bakterijam.

⇾ Aspirin
V vazo zdrobite eno tabletko aspirina in dodajte svežo vodo. Aspirin naj bi zniževal pH vode, kar omogoča hitrejšo vpijanje in preprečuje venenje.

⇾ Bakreni kovanci
Enako kot belilo, tudi baker preprečuje bakterijam, da bi napadle vaš cvetlični zaklad. Vrzite bakreni kovanec v vazo in si zaželite … “Svež šopek naj traja večno.”  Za nekaj časa bo uspelo.

⇾ Lak za lase
Če ohranja obliko vaše frizure, bi moralo podobno delovati tudi na cvetju, kajne? Hm, nisem prepričana, da bo to držalo. Priporočam, da se raje izognete škropljenju cvetja z lakom za lase – preverjeno to ni eden najboljših načinov za obstojnost svežih rož. Toda ne odpišite ga kar takoj! Lak za lase je dobrodošel kasneje, ko iščemo rešitve za šopek, ki se mu bliža konec. Podrobnosti čez nekaj vrstic!

⇾ Sladka gazirana pijača
Sveži vodi dodajte pol decilitra sladke gazirane pijače, kot je npr. Sprite (ker je prozoren, ga v stekleni vazi ne bo opaziti). Cvetlice bodo iz napitka črpale hranilne snovi in celo dišale bodo slajše. Za dodatni »boost« kanite zraven še malo limoninega ali limetinega soka.
Pozor! – Sladkor ni učinkovit pri vseh rožah – pri nekaterih ne učinkuje. Mednje spadajo marjetice, tulipani in narcise.

⇾ Vodka
Tako je, tudi vaše rožice so rade malo »v rožicah«, hehe. ?
V vazo dajte nekaj kapljic vodke (ali kateregakoli drugega čistega alkohola). Žgane pijače namreč zavirajo proizvodnjo etilena, plina za zorenje, kar upočasnjuje venenje cvetov.

⇾ Hladilnik 
Vsak večer pred spanjem postavite svoje cvetlice v hladilnik. Rože imajo rade hlad in na tak način ostanejo lepe več kot 10 dni. Temperatura naj ne bo nišja od 5 stopinj.

⇾ Predpripravljeno hranilo za rože
Običajno dobite paketek hranilnega pripravka za rože že ob nakupu šopka v cvetličarni. Takšna mešanica bo še najbolje delovala pri ohranjanju svežine, saj deluje kot konzervans, ki ima v sebi ravno pravšnje razmerje ogljikovih hidratov (sladkorjev), biocidov in sredstva za uravnavanje kislosti.

 

Hrana za šopek

 

Sonce, vročina, valaga in sadje – sovražniki rezanega cvetja

Vaše rože bodo zdržale dlje v prostoru z nižjo temperaturo. Ne postavljajte jih na neposredno sončno svetlobo ali v bližino radiatorjev. Prav tako se izogibajte odprtim oknom, neposredni bližini klimatske naprave ali ventilatorjem, saj lahko povzročijo hitro dehidracijo rož.

Ste vedeli?
Sadje je sicer zdravo, ampak ne za vaš šopek! Zoreče sadje sproža majhne količine plina etilena, ki lahko skrajša življenjsko dobo vašega svežega cvetličnega aranžmaja.

 

Svež šopek, suh šopek?

Ni konec, dokler ne pade zavesa

Kaj pa, ko šopek vendarle začne izgubljati svežino? Tudi takrat ni še nič izgubljeno! Lahko šopek posušimo in ga občudujemo v njegovi suhi različici. Vsi obožujemo suho cvetje, kajne?

Še posebej romantične so posušene vrtnice. Sušite jih obrnjene na glavo, medtem ko so privezane za stebla. Če želite, da suhe rože ne razpadejo prehitro – jih poškropite z lakom za lase!

Ste za eksperiment?
Naročite si svoj šopek ali pa ga izberite v naši trgovinici v Škofji Loki (in kmalu tudi v Ljubljani) ter še v praksi preizkusite vse nasvete za podaljšanje njegove obstojnosti. Sporočite mi kateri je deloval!

Trike z vami delim tudi na TikToku.