Bodi v trendu: torto dekoriraj s cvetjem

Kako okrasiti torto, da bo le ta izgledala sveže, moderno, simpatično, fotogenično … in še mnogo drugih pridevnikov, ki opišejo izgled torte, s katerim bomo prepričali kupca, prijatelje, sodelavce ali sorodnike, za katere smo spekli okusno torto.

Naš odgovor je kot na dlani: Torto okrasite s cvetjem.

 

kako-okrasiti-torto-na-pravljični gozd

 

Če še dvomiš, jaz verjamem, da te v nadaljevanju prepričam, da je cvetje, pa naj bo sveže ali suho, super izbira za dekoracijo torte.

Kaj te čaka v nadaljevanju?
Beseda ali dve o tem, kako izbrati pravo cvetje za dekoracijo torte, kako okrasiti torto z različnimi vrstami in teksturami cvetja, kako cvetje zaščititi in pritrditi na torto, kako se lotiti dekoracije torte za različne priložnosti.

Veš kaj, javi mi, kdaj se lotiš prve okrasitve torte s cvetjem.

 

Zakaj za dekoracijo torte izbrati cvetje?

Zakaj?

➛ Ker je okrasitev torte s cvetjem danes svetovni trend.
To danes počnejo vsi profesionalni kuharji in slaščičarji. Okrasitev torte s cvetjem je primerna prav za vse priložnosti – za baby shower, poroko, rojstni dan, zaključek šole …

➛ Ker je res preprosto.
In mi imamo radi preproste stvari, ki na koncu izpadejo zares estetsko, elegantno, šik. Za okrasitev torte s cvetjem zares ni potrebno biti cvetlični aranžer. FIno pa je, da ti je vsaj malček blizu estetika. In jaz verjamem v tvoj talent.

Če pa se še obotavljaš in ne veš točno kje začeti, kako se lotiti, smo ti v Sanjskem šopku pripravili res lepe DIY cvetne pakete za dekoracijo torte, s katerimi bo okrasitev torte še bolj preprosta. In super popolna.

➛ Ker cvetje na torti zmore prekriti tudi kakšen slaščičarski kiks.
Vedno nam ne gre vse po planu – to velja za profesionalce in tiste, ki šele vežbate svoje veščine v peki tort. In nič narobe. Ker rešitev je kot na dlani – s cvetjem lahko na torti prekrijete tudi kakšno malenkost, ki vas bode v oči.

Če jo jo je kje preveč, ali kje premalo. Če je kakšna linija preveč vijugasta, ali preravna – cvetje bo prekrilo malenkosti, ki motijo in torta bo popolna.

 

kako-okrasiti-torto-katkin-vrt

 

Veš kaj, toliko je razlogov, zakaj torto okrasiti s cvetjem, da če nadaljujem z naštevanjem, se bo mogoče že zdelo, da pretiravam. Zato ostanimo pri treh glavnih razlogih, še kakšnega pa med vrsticami zagotovo najdeš tudi v nadaljevanju.

Zdaj pa k vprašanju, ki je več kot na mestu: Kakšno cvetje izbrati za okrasitev torte?

 

Sveže cvetje na torti

Na torti pričara zgodbo, ki jo gradijo različni cvetovi, teksture in barve.

Sveže cvetje na torti je zares nekaj naravnost čudovitega. Tako nežnega in subtilnega. Z le nekaj cvetovi lahko ustvarimo izjemno cvetlično okrasitev, ki bo navdušila.

Evo ga – pa imamo še en razlog, zakaj je okrasitev torte s cvetjem popularna – ker tudi, če ali ko je minimalistična, naravnost navduši.

Izbira svežega cvetja za dekoracijo torte je sicer povsem osebna odločitev in vaša lastna ideja, ki ste si jo izdelali v glavi. Prav nič ne bo narobe ali še raje, čisto prav je, če si preden se dekoracije lotite, končni izgled torte skicirate na list papirja. Dobre ideje se vedno gradijo na papirju.

Vseeno pa drobec nasvetov, ko se sprašujete kako okrasiti torto s svežim cvetjem:
• Izberite zdravo cvetje – prepričajte se, kjer rože kupujete, da je temu res tako.
• Poskrbite, da bo cvetje nahranjeno in zaščiteno, preden pričnete z dekoriranjem.
• Ne kupujte kar vsepovprek – izdelajte si barvno shemo, ki se med seboj povezuje.
• Primernejši za cvetlično dekoracijo torte so bolj ploski cvetovi.
• S cvetjem zgradite zgodbo, ki bo znala govoriti brez besed.

 

Romantična okrasitev torte s suhim cvetjem

Nobena skrivnosti ni več, da je suho cvetje postalo sinonim za romantične, brezčasne dekoracije, ki kradejo zaljubljene poglede. Suho cvetje je postalo tudi pogosta dekoracija poročnih slavij.

Trend suhega cvetja ostaja. In le zakaj bi se mu torej izognili, ko je govora o dekoracijah za torto? Seveda, ne bomo!

V veliki meri se suho cvetje pojavlja v naravnih, nežnih odtenkih. S takšno izbiro bomo pričarali romantično, subtilno in nežno okrasitev torte. Pa vendar, če razmišljate o bolj živahni dekoraciji torte s suhim cvetjem – tudi to bo šlo.

V našem skladišču suhega cvetja, imamo tudi cvetje, živahnejših barv.

 

Kako okrasiti torto s cvetjem, ki ni užitno?

Ko gledamo svetovne trende dekoracij tort (pa tudi ostale hrane) s cvetjem, hitro ugotovimo, da se na tortah ne pojavljajo samo užitne rože ali travniške rastline. Zdaj lahko z nekaj osnovnega znanja na torto postavimo katerokoli cvetje nam srce poželi.

Pa vendar najprej: Preden se lotite izbire cvetja naj bo prva oseba s katero se posvetujete cvetlčar/ka- takšen/a, ki ima znanje in ki mu zaupate.

➛ Kakšno znanje potrebujete, za okrasitev torte z neužitnim cvetjem?
Na prvi točki vam podarim velikodušen nasvet: pri navodilih ne izpuščaje nobenega koraka. Za varno dekoracijo torte je namreč pomembno, da smo dosledni in natančni. Saj si vendar ne želite, da bi v torto pronicale tekočine, ki niso primerne za uživanje.

Brez strahu, prosim!
Že stoletja torte okrašujejo s cvetjem, pa zapisi v kuharskih knjigah ne poročajo o zastrupitvah. No, razen seveda v zgodovinskih zgodbah o čarovnicah in vračih … A to je že druga zgodba, kaj?

kako-okrasiti-torto-romantika

 

Kakšno je torej znanje, ki ga potrebujete?
Vedeti je treba le kako cvetje zaščititi, preden pričnete s postavljanjem le tega na samo torto.

Načinov za zaščito cvetja je več – beri naprej, pa izveš kateri so.

 

Zakaj in kako cvetje pred dekoracijo zaščititi

Kako okrasiti torto, da preprečimo kakšno morebitno nevšečnost in hkrati tudi, da poskrbimo, da bo sveže cvetje na torti zares ostalo sveže čim dlje časa.

Na vprašanje zakaj zdaj že poznate odgovor, zdaj pa še tisto bistveno: kako cvetje zaščititi.

Načinov je več, jaz ti izdam 3:
1. Stebla cvetja pomoči v belo čokolado.
2. Stebla cvetja pomoči v vosek.
3. Stebla ovij v alu folijo ali folijo za živila.

Želiš natančna in podrobnejša navodila za zaščito cvetja preden pričnete z dekoracijo? Prejmeš jih v paketu našega izbora cvetnih dekoracij za torto.

Triki, kako pritrditi cvetje na torto

Se še spomnim, ko sem na začetku rekla, da je okrasitev torte s cvetjem res preprosta.
Zdaj lahko vidiš, da je temu res tako, saj je namreč postavitev svežega ali suhega cvetja na torto res simpl.

Kako?

➛ Zatikanje (zaščitenega) cvetja v kremo za premaz.
Imej v mislih, da kremo za premaz torte zastaviš v nekoliko večjih količinah.
Tako lahko kremo uporabiš za izdelavo “kupčkov” na torti, v katere zatakneš cvetno dekoracijo. Tako cvetje ne pride v stik s samo površino torte.

Namig za vse začetnike v peki tort: krema za premaz ni enaka kremi za zunanji premaz. Vprašaj poznavalce o čem govorim. Jaz sem bolj domača med rožami.

➛ Zobotrebci so zakon.
Res so sila uporabni – verjeli ali ne, tudi v svetu dekoracij in cvetlic.
Tehnika pa je res preprosta. Cvetovom odreži stebla, steblo nato zamenjaj z zobotrebcem. A previdno – pazi, da ne prebodeš cveta. Zastavi ga, preden pokuka na plan.

Pomembno: pred serviranjem odstrani cvetje in tudi del kreme v kateri je bilo zataknjeno cvetje.

 

kako-okrasiti-torto-moje-sonce

 

Se ti pojavlja še kakšno vprašanje?

Vsaj na eno ti zagotovo še lahko dam odgovor: Koliko časa bo dekoracija ostala na torti v lepem stanju, torej sveža? Predlagam, da z dekoracijo začneš čim kasneje. Vsekakor pa isti dan, kot bo torta servirana. Prav tako poskrbi, da bo torta pred serviranjem shranjena na hladnem.

 

Kako okrasiti torto za različne priložnosti

Torte seveda pripravljamo ob različnih priložnostih in za sila različne posameznike. A vsi imajo (no, vsaj večina njih) nekaj skupnega: Obžujejo torte! In praznovanja.
Še posebej tisti najmlajši in tisti sladkosnedi, so vedno v pričakovanju osrednjega dela praznovanja – trenutka, ko se dogajanju pridruži sladka lepotica.

Kako okrasiti torto za rojstnodnevno zabavo malčka, kakšno cvetje izbrati za poročno torto, za odštekanega soseda ali uglajenega tasta?

Predlagam, da se okusi povezujejo z dekoracijo. Če je torta nežnih okusov, naj bo takšna tudi dekoracija in seveda obratno. Ne samo po okusu, poskušajte tudi z barvno usklajenosti cvetja in notranjosti torte.

Zdaj pa … K akciji!
Izdelaj si svoj načrt, izberi cvetje ali pa začni z našimi že pripravljenimi cvetličnimi dekoracijami za torte!

In poročaj mi o končnem izdelku.

Poišči me na FB, Instagramu ali TikToku.