Zakaj obožujemo suho cvetje?

Suho cvetje – večni romantik, ki mu ni primerjave. Teksture, ki osupnejo. Barve, ki pobožajo.

Res malo je stvari na tem svetu, ki zlahka prevzamejo na prvi pogled, na prvi dotik. Z lahkoto pa rečem, da je suho cvetje eden “tistih”, ki te ne pusti ravnodušnega in mimo katerega se ne sprehodiš, brez, da mu nameniš vsaj nekaj sekund pozornosti.

suh-sopek-v-vazi

Veličasten šopek ali preprosta, minimalistična dekoracija – suho cvetje se dobro znajde v obeh vlogah. Težko rečem, kaj se mu bolj prilega.

Vsak suh cvet nosi svojo zgodbo, svojo posebno prezenco, ki se kaže v prostoru. Lahko je hkrati mogočno in nežno. Elegantno in divje.
Zares – suhemu cvetju morate dati priložnost.

 

Razkrivam vam 7 razlogov, zakaj ga boste oboževali tudi vi!

1. Suho cvetje – lepota, ki traja in traja

Še znamo – iskati lepoto, v stvareh, ki trajajo več kot le nekaj dni? Se lahko zaljubimo v nekaj, kar traja večno, kar spremlja naš vsakdan in se ne premika s polno hitrostjo, da bi prevzelo naš fokus? Še znamo!

dekoracija-mak
Prav suho cvetje nas v vseh svojih oblikah navdušuje in opominja na to, da so stvari, ki trajajo lahko … zares posebne, srčne.

Posušeni cvetovi vrtnic, mak, palmini listi, suhe trave, bombaž in druge. Večni zapeljivci, ki nas prevzamejo, kjer se pojavijo. Na poroki. V dnevni sobi najboljše prijateljice. Pri zobozdravniku. Kot dekoracija torte ali šopek. Dekoracija na poroki ali v cvetlični kroni.
Suho cvetje traja in traja.

2. Dostopnost v vseh letnih časih

Veš, ko bi včasih sredi zime na mizi rada imela ranunkule ali sončnice? Pa ne gre. Vsaj ne če sledimo toku narave in ciklom, ki kažejo na lepoto rasti in mirovanja.

Pri suhem cvetju je drugače – ko si ga zaželite, ga dobite. Prednost, ki ga sveže cvetje nima. Pa še to – zadovoljstvo ne bo več le kratkotrajno, saj suho cvetje ne ovene. Svoj pozitiven naboj oddaja, dokler mu boste le dovolili.

3. Ne potrebujejo zalivanja ali druge posebne nege

Če kaj, je suho cvetje zares hvaležno, preprosto za vzdrževanje, pa tudi primerno za vsak prostor.
Ne bo vam treba razmišljati kje je preveč svetlobe in ali je prostor pretopel kot je to potrebno pri lončnicah.

Nič več nepotrebnega stresa, če je rastlina premalo ali preveč zalita. Brez slabo volje – suhe rože po tednu ali dveh ne bodo ovenele.

S suhim cvetjem je res vse tako preprosto.

dekoracija-suho-cvetje

4. Nešteto možnosti za ustvarjanje – vsak mesec drugačen aranžma, isto cvetje

Si tudi ti ena tistih, ki si rada kupi cvetje (naj bo sveže ali suho), vzame čas zase in svoj kreativni impulz umeri v ustavarjanje cvetličnih aranžmajev? Pri ustvarjanju s suhim cvetjem je vsak dan nova priložnost za novo kreacijo.

Suho cvetje ostaja enako, mesece, lahko tudi leta. Tako vam daje možnost, da z njim ustvarjate raznolike dekoracije, ki bodo lepšale vaš dom. Ko se stare naveličate, jo preprosto razdrete in ustvarite novo. Lahko ga prijalagate letnim časom, dodajate sveže cvetje ali druge dekorativne elemente. Dekoracijo iz suhega cvetja lahko sestavlja ena sama vrsta cvetja ali več njih. Po navdihu.

5. Večno darilo, večna dekoracija

Podariti darilo, ki z vsakim pogledom spomni na vas – izjemno! In hkrati še darilo, ki ima možnost ponovne uporabe, ponovne oblike. Z nagovorom, da se suhi šopek spreminja, če ga preoblikujejo roke, ni skrbi, da s šopkom iz suhega cvetja ne bi zadeli naravnost v srce.

suho-cvetje-detajl

6. Za malo denarja, veliko razkošja

Suho cvetje je ugodno in kot že omenjeno, njegova uporaba je večna ali skoraj večna. Brez težav vam bodo dekoracije iz suhega cvetja služile tudi do 10 let. Seveda, pri nakupu je dobro vedeti, kakšne kvalitete in cvetje in v splošnem, nekatere sušene rastline zdržijo več časa kakor druge.

suho-cvetje-ruskus
Se pa z izbiro suhega cvetja zdaj izognete prekomerni potrošnji in s tem prihranite nekaj denarja, še vedno pa je vaš dom opremljen z imenitnimi kreacijami iz suhega cvetja.

7. Trajnostni pristop k obdarovanju in dekoraciji

Naš planet postaja iztrošen, poln smeti in kdaj, če ne zdaj je čas, da tudi sami začnemo razmišljati o bolj trajnostnem življenju. In en korak k temu je tudi izbira dekoracije iz suhega cvetja. Ne samo, da izgleda božansko, njen čas trajana je neomejen.

Naj gre za dekoracijo lastnega stanovanja, poroke ali darilo – suho cvetje bo svojo nalogo vedno opravilo kot se spodobi. Nanj ne vplivajo vremenske razmere, datum. Tako zalo neobčutljiv, a tako zelo čudovita je njegova prisotnost.

suhe-roze

Ja! Obožujemo suho cvetje. Vsak dan znova in znova. Preneneti, ko ga premaknemo v drug prostor, mu namenimo drugo vazo, ga osvežimo z rezanim cvetjem. Zdi se, da rabi tako malo, pa zaživi v čisto drugi luči – kot da smo zamenjali celotno garderobo cvetja.

V našem cvetličnem studiu v Ljubljani imamo za vas velik nabor suhega cvetja – različnih barv, tekstur, oblik. V pomoč smo vam tudi pri idejni zasnovi, kako prostor dekorirati s suhim cvetjem. Vedno pa v naši spletni trgovini najdete tudi suho cvetje in šopke iz suhega cvetja.

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.