KAKO POSUŠITI ŠOPEK?

Rože izražajo ljubezen in naklonjenost so idealno darilo za vse priložnosti. Šopki rož so magični, čeprav gre v resnici le za drobno pozornost. Zagotovo poznaš tale občutek:

Kupiš ali prejmeš šopek, prineseš ga domov, poiščeš pravo vazo in upoštevaš navodila za vzdrževanje, da bo šopek trajal čim dlje. Vsakič, ko ga pogledaš, se v tebi prižge iskrica veselja. Rože se ti prijetno nasmihajo in širijo dobro voljo, v prostoru pa čudovito diši.

A kaj, ko kmalu pride čas, ko sveže cvetje oveni … Sama mislim, da mu prav ta minljivost daje poseben čar, ampak to še ne pomeni, da je šopek potem za v smeti.

V nadaljevanju ti izdam nekaj namigov, kako posušiti sveži šopek, da tvoj šopek (p)ostane večen!

 

kako-posušiti-cvetje?
Sušenje cvetja je super način, da mu podaljšaš življenjsko dobo. Pri sušenju moramo biti pozorni na več stvari: upoštevati moramo svetlobo, temperaturo in vlago prostora in pa seveda vrsto cvetja. A ko ga enkrat imamo, je suho cvetje pravzaprav – večno. 

• Sušenje cvetja na zraku

Če želiš posušiti cvetje na čim bolj enostaven način, ki garantira dobre rezultate, bo tale pravi zate. Šopek cvetja, ki počasi jemlje slovo, vzemi iz vaze in stebla previdno osuši z brisačo. Nato stebla zaveži skupaj z vrvico in šopek obesi tako, da so cvetovi obrnjeni navzdol. Svetujem ti, da šopek sušiš v suhem in hladnem prostoru, kot je klet ali podstrešje. Da bodo cvetovi ohranili svojo barvo, naj bo v prostoru čim bolj temno. Šopek bo posušen po nekaj tednih

Aja, pa še to. Ko govorim o sušenju cvetja, imam v mislih tudi razne vejice in podobno. Primer: V zadnjem času je svet obnorela zimzelena rastlina evkaliptus, ki kot sobna rastlina navdušuje z lističi modrozelene barve. Zakaj ne bi na enak način (torej na zraku) posušili tudi njegovih vejic? Položite jih v vazo samostojno ali pa z njimi okrasite posušeni šopek za nekoliko bolj dinamičen aranžma.

• Kako posušiti šopek s pomočjo silikagela?

Silikagel je tista snov, ki jo dobiš v škatli ob nakupu novih čevljev. Uporablja se tudi za razvlaževanje prostorov, saj njegova struktura poskrbi, da učinkovito odvaja vlago. Nekateri ga zato uporabljajo tudi za sušenje cvetja.

  1. Potrebuješ posodo in dovolj silikagela, da bo prekril cvetove.
  2. Stebla pri tej metodi odrežemo in jih sušimo ločeno).
  3. S silikagelom prekrij dno posode, nato na plast položi cvetove.
  4. Pri tem pazi, da čim manj spreminjaš obliko cvetov; glede na njihovo prvotno obliko jih lahko obrneš pokonci ali pa jih obrni okrog.
  5. Silikagel nato previdno posuj še okrog cvetov, na koncu pa naj jih le-ta v celoti prekrije.
  6. Posoda s prekritimi cvetovi naj stoji 7 dni, da se cvetovi dobro posušijo.

• Sušenje rož v (mikrovalovni) pečici

Najhitrejši način za sušenje cvetja je sušenje s pomočjo visoke temperature. ? Vročina bo poskrbela, da bo voda hitro izhlapela. Rože ločeno polagaj v pečico, da se ne poškodujejo med sabo. Sušenje v mikrovalovni pečici naj traja 30 sekund, v navadni pečici pa 10 minut.

• Za sušenje šopka uporabi posip za mačje stranišče

Ne, to ni hec. ? Pesek za mačje stranišče deluje podobno kot silikagel. Učinkovito odvaja vlago, zato cvetje zakopljemo v pesek in posodo 3 tedne pustimo stati v temnem, hladnem in suhem prostoru.

• Kako posušiti šopek v vazi brez vode

Če se sprašuješ, kako na najbolj preprost način posušiti cvetje brez dodatnega dela, ti svetujem tole. Ko gre sveže cvetje proti koncu, enostavno odlij vodo in pusti šopek v vazi. Tak način sušenja sicer ni primeren za nežne rožice  s tanjšimi cvetovi, pri ostalih pa deluje. Cvetje med sušenjem odstranite od neposrednega vira svetlobe, da ne izgubi barve. Sušenje traja več tednov.

• Prešanje in ponovna uporaba

Tehniko prešanja poznamo že od osnovne šole, ko smo izdelovali herbarije. ? Cvetove svežega šopka lahko sprešamo in jih uporabimo za ustvarjanje. Lahko jih nalepimo v dnevnik (če je imela cvetlica kakšen poseben pomen), lahko jih nalepimo na podlago in uokvirimo ali jih uporabimo za izdelovanje voščilnic. Ustvarjalnost tukaj ne pozna meja!

Tako, to je glavnih 6 metod, ki jih uporabljamo za sušenje cvetja. Kot velika pristašica suhega cvetja, ki postaja vse bolj priljubljeno tudi pri dekoraciji poroke, te spodbujam, da jih v praksi preizkusiš tudi ti! Najdeš na našem Instagram profilu kakšno fotografijo s poročnim šopkom, kjer smo uporabili tudi suho cvetje.

P.S. Če želiš, da bo suho cvetje še bolj obstojno, kot piko na i uporabi lak za lase.

 

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.