6 idej za zavijanje daril: hitro, enostavno in okolju prijazno

Zavijanje daril je lahko nočna mora ali pa češnjica na torti, odvisno od osebe. Ne glede na vaš odnos do nakupovanja in dekoracije paketov, pa nekaj zagotovo drži: Zavijanje darila mora biti preprosto, hitro in prijazno do okolja.

Namesto, da v zadnjem trenutku po stanovanju iščete darilne vrečke, ki so vam ostale od lanskega leta, se letos zavijanja daril lotite drugače. Predstavljamo vam 6 nasvetov za zavijanje darila na enostaven in okolju prijazen način z materiali, ki jih imate zagotovo doma.

Zavijanje darila v časopisni papir

Zakaj bi zapravljali denar za dekorativni papir, če lahko darilo zavijete v papir, ki ga imate doma? ? Časopisni papir je super ideja za zavijanje različnih oblik daril. Njegov izgled je sam po sebi nevtralen in celo nekoliko robusten. Z nekaj triki ga lahko prijetno popestrite, da nastane lepo zavito, nekoliko “retro” obarvano praznično darilo.

Dodatki: Naravni materiali, poslikava s temperami, vrvica, rdeč trak …

zavijanje-daril
Za zavijanje daril letos uporabite naravne materiale, ki jih najdete doma ali v bližnjem gozdu. ?

Če se sprašujete, kako izbrati darila za božič in novo leto, si oglejte ponudbo daril Sanjskega šopka. Čarobno decembrsko vzdušje bodo zagotovo ustvarila iskriva darila z osebno noto, kar naj vas vodi tudi pri zavijanju daril.

Namesto papirja – steklen kozarec

Če je vaše darilo manjše, ga lahko podarite v steklenem kozarcu. Ja, govorim o tistih kozarcih za vlaganje, ki jih zagotovo shranjujete tudi vi.  Kozarci so prijazni do okolja in so vsestransko uporabni. ? Lahko jih okrasite po svoje: napišite na kozarec lepo sporočilo, polepite ga z zanimivimi izrezki ali prtički, okrasite ga z vrvico, pobarvajte pokrovček in nanj nalepite nalepko … 

Dodatki: Naraven dekor (vejice, pomaranče …), vrvice in trakovi, nalepke …

Dekoracija iz naravnih materialov

okraski-za-darila
Naravni materiali bodo poskrbeli za prazničen izgled darila. Okrasite darila z mini venčki, ki jih naredite sami. Če želite, lahko naročite že narejene 4 mini venčke v paketu.

Ni decembra brez vonja po kuhanem vinu, cimetu, suhih pomarančah in smoli. Naravni materiali so tudi dobrodošla popestritev za zavijanje darila. Sprehodite se v gozd, poiščite vejice, naberite listje. Pobrskajte po kuhinji, posušite pomarančo, poiščite cimetovo palčko … Vse to potem pritrdite na darilo in s tem pričarajte razkošen in prazničen izgled. ✨

“Furoshiki” ali japonska umetnost za zavijanje daril

Japonci že tradicionalno zavijajo darila v tekstil. Medtem ko smo na zahodu navajeni, da darila zavijamo v papir, škatle ali vrečke, Japonci namesto tega uporabljajo posebne rutke, ki so primerne za različno velika darila. Rutke potem ne romajo v smeti, ampak jih uporabljajo še naprej. ? V vašem primeru lahko darilo zavijete v rutko, kuhinjsko krpo, robček, kos blaga ali vedno bolj priljubljene krpice iz voska …

kako-zaviti-darilo
Namesto papirja lahko za zavijanje darila uporabite tudi tekstil, recimo kuhinjske krpe, robčke, rutke, krpice iz čebeljega voska …

Za zavijanje daril uporabite papir

Ko razmišljate, kako zaviti darilo, vam zagotovo najprej pade na pamet zavijalni papir. Zakaj ne bi uporabili kar klasičnega rjavega “natur” papirja? Ali pa belih A4 listov, ki jih imate zagotovo doma? Zlepite jih skupaj in dobili boste zadostno površino za zavijanje daril različnih velikosti. ?

A papir je le osnova, na kateri se začne vaše ustvarjanje. Nanj lahko:

  • narišete ponavljajoiče se vzorce
  • odtisnete vzorce s štampiljko (npr. s tisto iz krompirja)
  • narišete ilustracijo
  • lahko ga v celoti pobarvate
  • narišete pentljo
  • napišete kakšno lepo sporočilce
zavijanje-darila
Papir lahko dekorirate na različne načine. Tale na sliki je denimo “pošprican” z belo tempero.

Pika na I: Kapljica eteričnega olja

Do sedaj ste izvedeli nekaj nasvetov za lepši izgled darila. ? Za maksimalen učinek imamo še en skrivni nasvet: Darilo pokapljajte s kapljico eteričnega olja. Najbolje, da pokapljate mašnjo ali pa spodnji del darila, da madež od olja ne bo viden. Tako vaše darilo ne bo le lepo na pogled, ampak bo tudi dišeče … In vsi vemo, kako močno čutilo je vonj, kajne?

zavijanje-novoletnih-daril
Naj bo darilo lepo, pa tudi dišeče. Da bo prijetno dišalo, ga okrasite z dišečimi začimbami ali pa ga pokapljajte z eteričnim oljem.

Izziv: Zavijanje daril brez plastike

Ob koncu članka imam za vas mini decembrski izziv. Saj veste, da se plastika nikoli zares ne razkroji? Škodljiva mikroplastika danes prepreda vse pore našega okolja in skrajni čas je, da naredimo nekaj za naš planet in generacije, ki prihajajo za nami. Zato vas v letošnjem decembru pozivam, da se pri zavijanju daril v celoti izognete plastiki. Kako zaviti darilo, da pri tem okolje ne bo trpelo?

✅ Namesto selotejpa uporabite papirnat lepilni trak

✅ Namesto plastične dekoracije uporabite naravne materiale

✅ Namesto plastičnih vrečk uporabite papir

✅ Namesto poliestrskih pentelj uporabite navadno vrvico

Letos je še toliko bolj pomembno, da izberemo darila, ki so narejena v lokalnem okolju in iz okolju prijaznih materialov. Želim vam veliko zabave pri zavijanju daril in prepričana sem, da boste zgoraj opisane ideje še nadgradili. ? Vesela bom kakšne fotografije, ki mi jo lahko pošljete na Instagram

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.