ADVENTNI ARANŽMAJI: za piko na i decemberskim praznikom

Adventni aranžmaji so kot vroča čokolada v decembru. Preprosto, morajo biti. In potem se vse kar naenkrat zdi lepše, lažje, svetlejše. ✨

adventni-aranzma

 

Ko pride vonj po zimi in smo v pričakovanju prazničnih dni. Ko se sreča družina, ko si sežemo v roko, stečemo v objem.

V krogu najbližjih. Se spominjamo preteklega leta. Upamo, da bo novo še boljše. To je ta praznični čas, ki ga vedno povezujemo z družino, dobro hrano, darili in ja, tudi adventni aranžmaji so sestavni del teh praznikov.

V naša domovanja dobijo pot jelke, venčki, lučke, dobri možje, … Še nekaj kiča nam v teh dneh prav prija, se strinjate?

Adventni aranžmaji so res še pika na i decembrskemu vzdušju. Trendi adventnih dekoracij za leto 2022 se ne bohotijo z živimi barvami in mogočnimi teksturami. Poudarjajo mehkobo, ki jo ponazarjata lan in žamet.

Med materiali prevladujejo evkaliptus, cipresa, bombaž, poper, barvan asparagus, beljen in barvan ruskus, storži, veje, deli debel. Kot že nekaj let so naravni materiali središče božično novoletnih dekoracij. Med barvami pa prevladujejo zelena – sage, rjava, peščena in zlata barva..

Se pa danes sprehodimo skozi nekaj možnosti adventnih aranžmajev, ki jih utegnete povabiti v svoj dom: takšni, ki bodo (poleg vse okusne hrane) krasii vašo mizo. Pa takšni, ki bodo pozdravili že na vhodnih vratih ali bodo krasili notranje stene vaših stanovanj. Vse skupaj pa bomo prepletli z letošnjimi trendi na področju adventnih dekoracij.

 

Adventni aranžmaji za na mizo

Klasika ali kaj bolj modernega, sodobnega?

Priznati je treba, da se tukaj tista osnova vendarle ohranja skozi leta. Ko govorimo o adventnih venčkih se težko izognemo svečam in okrogli obliki. Že res, da se mogoče v nekaterih, bolj drznih kreacijah, krog spremeni v pravokotnik, a v večini primerov ostajamo zvesti osnovi in sporočilnosti sklenjenega kroga – enosti, povezanosti. 

Bolj drzni smo, ko govorimo o adventnih aranžmajih za na mizo, le v primeru, ko venček zamenja kak drug element. Recimo šopek. Teh v advetnih dekoracijah pravzaprav nismo zares vajeni. In če vam ni blizu tradicija prižiganja sveč, vseeno pa obožujete adventno dekoriranje, potem so šopki super izbira.

sopek-aranzma-advent

 

Adventni venčki – s svečami ali brez

Slovenci smo kar precej zaverovani v tradicijo. In le malo domov bomo v decembrskih dnevih našli, kjer ni vsaj kakšnega adventnega aranžmaja. In ja, seveda: tisti najbolj tipični so namizni adventni venčki, ponavadi s štirimi svečami, ki jih prižgemo v štirih nedeljah do Božiča. Seveda je to krščanska navada, a zaradi romatičnosti obreda, so jo posvojili tudi tisti, nepovezani z vero.

Sveče že same po sebi v prostor vnašajo toplino, sproščenost, umirjenost. Tiste na adventnem venčku pa prestavljajo upanje, mir, veselje in ljubezen. Glavne sestavine veselega decembra. In srečnega življenja nasploh, se strinjate?

V domovih tistih, kjer se adventna dekoracija ne povezuje z vero, pa bomo našli tudi namizne venčke brez sveč. Ki so prav tako simpatični in v veliki meri ohranjajo prvotno okroglo obliko, ki simbolizira večnost, povezanost, enost.

Z ali brez svečk namizni adventni venčki so adventni aranžma, s katerim preprosto ne morete zgrešiti.

adventni-aranzma-s-svecami

Adventni aranžmaji iz suhega cvetja

Namesto venčka, šopek iz suhega cvetja. Ali oboje, zakaj pa ne?

Adventna dekoracija s suhim cvetjem je bolj drzna, bolj moderna in manj z vero povezana dekoracija prazničnih dni. Mogoče bolj v uporabi pri tistih, ki niso vezani toliko na krščansko tradicijo ali povezanost z Božičem. Še vedno pa bo šopek pričaral toplino in poseben čar v vašem stanovanju. Sploh, če se boste odločili za kaj boj razkošnega.

Adventni aranžma iz suhega cvetja bo vzbudil pozornost – že zato, ker v času decembrskih praznikov niso ravno v središču dogajanja. Dobra lastnost omenjene dekoracije pa je vsekakor ta, da z lahkoto služi kot dekoracija tekom celotnega leta. Le zamenjajte nekaj okrasnih elementov – dodajte ali vzemite, zamenjajte vazo, postavite na drugo mesto in to bo popolnoma nov šopek! Super, kajne?

 

suhi-aranzma-advent

Adventni aranžmaji za na vrata ali steno

Še ena izjemno priljubljena adventna dekoracija. Adventni venčki za na vrata. No, ali za na steno v našem domu. Priljubljeni viseči adventni aranžmaji postajajo vse bolj drzni in kreativnosti pri njihovem ustvarjanju ni konca. Še vedno pa, prav tako kot pri adventnih venčkih s štirimi svečami, ostajamo zvesti klasikam. Sklenjen krog in zelenje sta osnovi. Potem pa, vsak po svoje, v svojem stilu.

Če so tisti adventni aranžmaji za na vhodna vrata bolj razkošni, se pri aranžmajih za na steno v notranjosti stanovanj bolj nagibamo k minimalizmu. Tudi barve so pri prvih bolj kričeče in vpadljive, medtem, ko se drugi bolj nagibajo k umirjenim tonom.

viseci-aranzma

 

Kakšni so trendi letos? Beri dalje! ⤵

Trendi adventnih aranžmajev za leto 2022

Že smo nakazali, da se letošnji trendi adventnih aranžmajev nagibajo k minimalizmu.

Tako v materialu kot tudi v barvah. 

Pomemben trend, ki ga sledimo pri dekoracijah za letošnje praznike pa je zagotovo suho cvetje. Venčki – tako tisti za na mizo kot tisti, ki jih izobesimo, bodo sijali v natur izgledu in njihova glavna nit bo suh cvet. Beli, rjavi in zlati toni so letos izjemno popularni.

Na moderen način pa se letos v ospredje postavlja tudi črno-bela barvna kombinacija in tista, zelo priljubljena modro-srebrno-bela.

Če se boste lotili izdelave venčka sami, predlagam nekaj iztočnic za izdelavo samostojne praznične dekoracije. Vesela bom kakšne povratne informacije!

Sklenjen krog: prazniki, družina, ljubezen

Kar zares šteje niso samo čudoviti adventni aranžmaji, pač pa naše počutje ob praznikih. Sklenjen krog je simbolika, ki si jo želimo čutiti v decembrskih dneh. Ljubezen, družina. To šteje!

advent-dekoracija

Pa naj bo še tako izrabljeno ali pocukrano, praznični dnevi decembra so namenjeni temu, da si znamo povedati, koliko se imamo radi. Da se srečamo, objamemo, poljubimo. Dobro jemo in popijemo kakšen kozarček. 

Toplina v srcu je toplina življenja. Spoštujmo in pazimo drug na drugega. 

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.