ADVENTNI VENČKI IZ NARAVNIH MATERIALOV

Če iščete navdih za čudovite in unikatne adventne venčke iz naravnih materialov, potem ste na pravem mestu. Adventni čas je že sam po sebi čaroben; pridno zbiramo darila za naše najdražje, iz kuhinje diši po piškotih, v zraku pa je čutiti tisto magično pričakovanje …

Tudi naš dom je v tem času še posebej prazničen, predvsem po zaslugi adventnega venčka, ki ga lahko postavimo na vrata ali pa na mizo. Da bo vzdušje zares toplo, bodo v prazničnem času poskrbeli čudoviti adventni venčki iz naravnih materialov, ki so pravzaprav obvezna “sestavina” vsakega decembra.

 

Adventni venček iz storžev

 

adventni-venček-iz-storžev
Storži so priljubljena dekoracija adventnega venčka. Na sliki v kombinaciji z bombažem in zlatimi svečami.

Ko vas zagrabi ustvarjalni moment, se tudi vi zagotovo sprašujete, kako narediti adventni venček in katere sestavine za izdelavo morate imeti doma? Ko pomislimo na adventne venčke iz naravnih materialov, ne moremo mimo storžev. Storži so skoraj obvezen element adventnih venčkov za tiste, ki prisegajo na naravne materiale. Storži bodo venčku dodali karakter in obenem poskrbeli za videz polnosti. Uporabite lahko različno velike storže, od najmanjših do največjih. ?

Če želite, lahko storže tudi pobarvate s sprejem. Belo barvo v decembrskem času povezujemo s snegom, za bolj eleganten stil venčka pa vam priporočamo srebrne ali zlate. Namig: Naberite nekaj storžev že med poletnim dopustom na morju ali jesenskimi pohodi v hribe in se tako izognite decembrski paniki. 🙂

ADVENTNI VENČKI SANJSKI ŠOPEK

 

Adventni venček iz smrekovih vejic

 

Adventne venčke so včasih izdelovali izključno iz naravnih materialov, med katerimi so bile zelo priljubljene smrekove vejice. Če torej prisegate na tradicionalni izgled venčka, boste zagotovo posegli po takšnemu iz smrekovih vej ali pa ga boste izdelali kar sami. Adventni venček iz smrekovih vejic je dokaj preprosto izdelati kar doma. Za izdelavo potrebujete le okroglo osnovo za venček, močno vrvico, škarje in spretne prste.

Da pa bo venček iz smrekovih vejic nekoliko bolj dinamičen, ga lahko po želji okrasimo. Mi vam predlagamo naravne materiale, kot so storži, okraski iz slanega testa, različni posušeni plodovi ali kar nežno, lepo in večno suho cvetje različnih dimenzij, ki je nekaj nepopisno lepega, ko se spoji z zelenimi odtenki smrekovih vej  …

UNIKATNI ADVENTNI VENČKI

 

Naravni adventni venčki iz maha

 

Mah ponavadi potrebujemo za postavljanje jaslic, saj poskrbi za naravno vzdušje jasličnih prizorov. Je pa mah priljubljen material tudi za ustvarjanje naravnih adventnih venčkov. Predvsem nam lahko služi kot osnova za venček, na katero potem nalepimo, položimo ali privežemo različne dekorativne elemente (suhe plodove, cimetove palčke, storže, vejice …). Pri tem velja pravilo, da je debel mah manj primeren zaradi količine vlage, ki jo vsebuje.

Količina maha, s katero boste obložili venček, pa je odvisna od vaših želja. Če želite bolj bogat in večji adventni venček iz maha, ga boste potrebovali več, če pa želite majhen venček, pa z mahom ne pretiravajte.

ADVENTNI VENČKI PO NAROČILU

 

Adventni venčki iz pampaške trave

 

adventni-venčki-iz-pampaške-trave
Adventni venčki iz pampaške trave za sodoben, a še vedno nežno prazničen pridih vašega doma.

Pampaška trava je šopastega izgleda, ki izvira iz Južne Amerike. ? Tudi pri nas postaja vse bolj priljubljen način za dekoracijo doma, saj jo odlikujejo zanimiva tekstura, nežne barve in obstojnost. Čez leto lahko šop pampaške trave postavimo v vazo, v adventnem času pa iz nje naredimo adventni venček. Adventni venček iz pampaške trave je v naših krajih sicer novost, ki pa je že hitro naletela na veliko zanimanje.

Gre namreč za moderen venček, ki se odlično poda k skandinavskemu načinu opremljanja prostora. Lahko ga obesite na vrata ali pa postavite na mizo in poskrbel bo za dovršen izgled vašega doma s sodobnim pridihom.

MDERNI ADVENTNI VENČKI

 

Adventni venčki iz lubja

 

Priljubljeni naravni adventni venčki so tisti iz lubja, ki ga lahko naberemo kar med sprehodom v bližnjem gozdu. Med vsemi vrstami lubja je najbolj priljubljeno brezovo lubje, ki je znano po svoji unikatni beli barvi. Če brezovega lubja nimate v bližini, lahko katerokoli lubje pobarvate s sprejem. Lubje lahko služi kot osnova za venček ali pa kot dekorativni element.

Izjemno lepo se poda k ostalim naravnim materialom, kot so npr. mah, posušene pomaranče, storži … Naravni materiali ob soju adventnih sveč bodo še poudarili njihova sporočila – upanje, mir, veselje in ljubezen.

VSI ADVENTNI VENČKI

 

Adventni venček iz bombaža

 

adventni-vencki-iz-naravnih-materialov-1
Ali tudi vas cvetovi bombaža spominjajo na sneg?

Belega in puhastega adventnega venčka ne vidimo prav pogosto, če pa že, je najbrž pobarvan s sprejem ali narejen iz umetnih materialov (plastike). Ker smo se pri Sanjskem šopku odločili, da v ospredje postavimo naravne materiale, smo prišli na zanimivo idejo in nastal je adventni venček iz bombaža.

Posušeni cvetovi bombaža nas s svojo nežnostjo spominjajo na sneg, obenem pa predstavljajo mehkobo in udobje doma. Bombaž je zaradi svoje unikatne teksture že sam po sebi čudovit, lahko pa ga kombinirate tudi z drugimi naravnimi dekorativnimi elementi in tako ustvarite unikatno adventno dekoracijo.

ADVENTNI VENČKI - SPLETNI NAKUP

 

Adventni venček iz cimeta in posušenih pomaranč

 

naravni-adventni-vencki-1
Cimet in pomaranče za lep izgled in vonj po praznikih …

Adventni venčki iz naravnih materialov niso samo lepi na pogled, ampak tudi omamno dišijo po gozdu, smoli, lesu, mahu … ??? Ker pa praznični adventni čas zaznamujejo prav posebne dišave, jih lahko uporabite kar za izdelavo adventnega venčka. Katerih vonjav se najprej spomnite, ko pomislite na praznike?

Skoraj prepričani smo, da je med njimi cimet, ki je v prazničnem času prisoten pravzaprav povsod.

Zakaj ne bi z njim okrasili naravnega adventnega venčka in poskrbeli, da bo vaš dom dobesedno dišal po praznikih? Za lepši izgled in večjo aromo mu dodajte še koščke posušene pomaranče, ki jo lahko posušite kar doma ob viru toplote (radiator, kamin). ? Že med sušenjem bo dišalo, ko pa boste dekoracijo postavili na mizo, bodo prazniki zares dobili veliko začetnico.

ADVENTNI VENČKI

 

Adventni venček iz posušenih vejic

 

adventni-vencki-iz-naravnih-materialov-3
Adventni venček iz vejic različnih grmov je enostaven za izdelavo. Za občutek elegance izberite ozke in dolge sveče.

Kaj pravite na adventni venček iz posušenih vejic različnih grmičkov? ? Gre za preprosto, a elegantno adventno dekoracijo, ki se najbolje obnese postavljena na mizo. Izdelava je preprosta – posušene vejice in dolgo svežo povežemo z vrvico, to pa potem namestimo v vazico, stekleničko ali majhen kozarček. Takšen adventni venček nudi ogromno svobode za ustvarjanje, saj se lahko poigravamo z različnimi kombinacijami za 4 adventne nedelje.

Namig za tiste, ki si želite bolj unikatnih vejic: Spomnite se nanje že med ? poletnim dopustovanjem na morju, saj je tam rastlinstvo drugačno in boste z lahkoto našli nenavadno grmičevje z vejicami, ki so zaradi sonca in visokih temperatur običajno že posušene.

UNIKATNI NARAVNI ADVENTNI VENČKI

 

Naravni adventni venčki v stekleničkah

 

naravni-adventni-vencki-2
Nageljnove žbice, cimetove rolice, posušene pomaranče, jabolka ali jagode – kaj boste izbrali vi?

Posušeni plodovi so lahko čudovita dekoracija. Tale ideja vam bo všeč, če vas zanimajo adventni venčki iz naravnih materialov, ki jih lahko postavite na mizo. Če imate radi ustvarjanje, imate doma zagotovo veliko drobnih in naravnih dekorativnih elementov. Kaj pravite na cimet, nageljnove žbice, posušene goji jagode, smrekove vejice? ?

Pustite domišljiji prosto pot in izberite tiste, ki so všeč vam. Razporedite jih v male stekleničke ali kozarčke, dodajte sveče in vaš adventni venček je skoraj končan. Manjka samo še dobra družba in prižig sveč, da bo večer zares čudovit.

VSI ADVENTNI VENČKI

 

Naj vam adventni venčki iz naravnih materialov polepšajo praznike. Naravni materiali bodo v vaš dom vnesli občutek topline, pripadnosti in domačnosti, obenem pa so trajnostni in prijazni do okolja. Ob soju adventnih sveč, skodelici zimskega čaja in v družbi ljudi, ki vam pomenijo največ, bodo letošnji prazniki resnično nekaj posebnega. ?

Namig: Adventni venček je lahko tudi lepo darilo. Preverite, kako poteka naša dostava daril na dom – za različne priložnosti ali pa zgolj kot darilo presenečenja za lepši dan. Za koristne nasvete in ideje o prazničnih dekoracijah nas spremljajte tudi na Instagramu!

 

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.