Adventni venčki za na vrata

vencek-za-na-vrata

 

Kaj lahko bolje nakazuje, da se bliža najbolj magičen čas v letu, kot adventni venčki? Mogoče le adventni venčki, ki so na ogled vsem, ki gredo mimo vašega doma, mimo vaših vrat, to so adventni venčki za na vrata. ? A najprej najpomembnejše vprašanje, ki se vam zagotovo poraja … 

 

Kako obesiti (pritrditi) adventni venček na vrata?

 

Adventni venček na vratih pričara posebno vzdušje vsakič, ko nas pozdravi. A zagotovo se tudi vi srečujete z vprašanjem, kako ga obesiti oziroma namestiti, da bo tam ostal ves adventni čas. Obešanja adventnega venčka na vrata se lahko lotite na več načinov.

? Rešitev na notranji strani vrat → Venček lahko pričvrstite s pomočjo notranje strani vrat. Nekateri venček privežejo na okrasni trak ali laks, ga potegnejo čez zgornji rob vrat in pričvrstijo na drugi strani. Dobro je, če imate na notranji strani vrat kakšno kljukico (npr. za obešanje jaken), da trak ali laks fiksirate nanjo. Če ne, lahko poizksuite z močnim selotejpom.

? Samolepilna kljukica → Samolepilne kljukice so na voljo v trgovinah z opremo, npr. v Merkurju. To so kljukice, ki jih večinoma upobaljamo za brisače ali kuhinjske krpe. To kljukico lahko namestite na notranjo stran vrat in sledite zgornjemu postopku. Lahko pa tudi na zunanjo stran vrat in venček preprosto obesite nanjo (odvisno od tega, kako izgleda). Enako kot kljukica deluje tudi vakumski prisesek (na voljo v Merkurju ali trgovinah za ustvarjanje).

? Tanjka žička → Venček pričvrstimo s pomočjo tanjše žičke. Žičko ukrivimo in zataknemo za rob vrat, na katera obešamo venček. Dobro je, da je žička čim tanjša, da ne bo poškodovala tesnenja vrat. Poleg tega pa bo z nevpadljivo žičko venček zares vizualno izstopil.

? Lepilo (lepilna pištola) → Nekateri venček pričvrstijo kar z lepilom. Pri tem je potrebno biti pozoren, da lepilo ne bo poškodovalo vrat. Svetujem, da preden se lotite lepljenja, naredite “test” na skritem delu vrat – če lepilo pusti sledi, se raje odločite za kakšen drug način.

 

Adventni venčki imajo bogato preteklost

 

Svečani venčki so okrasen simbol že dolga stoletja. A nekoč je bil njihov pomen povsem drugačen. Izražali so namreč moč in avtoriteto, ko so jih na glavah nosili voditelji in kralji ter čast in zmagoslavje na glavah uspešnih bojevnikov in športnikov.

 

Adventni venčki so danes predvsem praznični element

 

Z venci so v preteklosti obeleževali tudi različne praznike, najbolj pogosto pa so jih sestavljali v času zimskega solsticija. ❄ Ta tradicija se je obdržala vse do danes, ko kot obvezna sestavina decembrskega časa adventni venčki poskrbijo za čudovite praznične dni in takrat postanejo središče naših domov. Vzbujajo slavnostno in magično vzdušje, ki preveva decembrski čas.

 

 

Tradicionalni adventni venčki za na vrata so polni zelenja


Adventne venčke po tradiciji sestavljajo zimzelene rastline, črničevje in rdeče jagode. Vence, ki jih na mizo postavimo v času adventa, dopolnjujejo še štiri sveče, a jih na adventnih venčkih za na vrata ne potrebujete.  

Če pa vseeno želite sveče, vam svetujemo bolj razgibane adventne dekoracije. Moderni adventni venčki so lahko iz naravnih materialov, pampaške trave ali pa minimalistični. Vseh adventnih venčkov ni mogoče namestiti na vrata, a se lepo podajo na ravno podlago.

 

Iščete malce drugačne adventne venčke za na vrata?

 

Letošnji trendi narekujejo veliko barv ali pa kovinskih dodatkov pri izbiri adventnih venčkov. Seveda pa poleg njih zelo priljubljeni ostajajo tradicionalni venčki z iglavci, storži, suhimi rožami, lubjem ipd., ki jim velikokrat pristajajo še drugi materiali, kot so npr. trakovi iz blaga.

Adventni venčki Sanjski šopek

 

Adventni venčki za na vrata ponujajo vpogled v vaš praznično okrašen dom

 

Adventni venčki so danes ena najbolj razširjenih prazničnih dekoracij in če jih obesite še na vrata, bo vaš dom še bolj svečan. Okrasite vhodna vrata in obiskovalci bodo vaše gostoljubje ter praznično vzdušje začutili še preden prestopijo vaš prag. Lahko pa adventne venčke obesite tudi na balkonska vrata, vrata dnevne sobe ali pa kar na steno.

Izberite takšnega, ki ne bo okras vašemu domu samo v prazničnem času, ampak bo prečudovit dodatek na vratih dlje časa. Stilsko dodelane, unikatne in magične adventne venčke za na vrata lahko uporabite kadarkoli. Prav tako jih lahko sami tudi sestavite. Pustite domišljiji prosto pot, zberite različne ideje za samostojno izdelavo božične dekoracije ter adventnih venčkov in ustvarjajte.

 

Za dodaten navdih ali nasvet pa nas lahko vedno povprašate na naših družabnih omrežjih >

 

Avtor:

Metka Sporiš

dipl. inž. agronomije in hortikulture
Evropski florist 1. stopnje

Verjamem, da sta ljubezen do dela in ustvarjalna žilica zmagovita kombinacija. In prav vsako jutro se veselim ustvarjanja, ki ga prinaša nov dan. S cvetjem ustvarjam za svojo dušo, vaše veselje in lepši jutri.